Aanvallen en weren tijdens schermtoernooi

08 april 2013
Sassenheim

A.E.W. is een schermvereniging die oorspronkelijk uit Leiden komt en daar in 1924 is opgericht. Ze trainen echter in Oegstgeest en trekken schermtalent uit de hele regio aan. 'Schermen is niet zo'n grote sport en je hebt niet in elk dorp een vereniging. Toch gaat het met dit toernooi goed. We hadden dit jaar een grotere sporthal nodig voor het toernooi en daarom zijn we nu in Sassenheim neergestreken', vertelt Egmond van Rijn. Hij is de trotse voorzitter van Aanvallen En Weren, zoals de schermvereniging voluit heet.

In de Wasbeek lagen zondag 15 zogeheten lopers. Op die lopers werden de schermwedstrijden gehouden. Een groot wirwar van wedstrijden. De toeschouwers kwam ogen te kort om alles goed te kunnen aanschouwen. Er werd geschermd door kinderen van tien, maar ook door volwassenen. Alles netjes verdeelt in categorieën. 'Er worden vandaag ontzettend veel wedstrijden gespeeld. Hier bij de wedstrijdleiding komen de uitslagen binnen en roepen we op wie tegen wie moet spelen. Het is een flink geregel. Eind van de dag zijn we dan ook op', legt de clubvoorzitter uit terwijl hij tevreden uitkijkt over de sporthal.

Het toernooi mocht de titel internationaal dragen, omdat er ook Belgische schermers deelnamen. Verder kwamen uit het hele land schermvereniging naar Sassenheim om hun kwaliteiten te tonen. Schermclub Ter Weer uit Den Haag had ook een aantal schermers afgevaardigd, waaronder de elfjarige Charlot. Ze vertelt: 'Ik scherm al een paar jaar. Dat komt door mijn vader. In de kelder vond ik ooit wapens. Geen gevaarlijke hoor, maar schermwapens. Dat vond ik zo interessant, dat ik ook wilde schermen.'

De jeugdige schermers uit Den Haag werden begeleid door hun vaste trainer Floris Nonhebel. 'Tijdens wedstrijden kan ik zien of mijn trainingen effect hebben. Hier kunnen mijn pupillen tonen wat ze geleerd hebben. Dat is één van de redenen waarom dit soort toernooien zo leuk zijn', is de Haagse schermtrainer van mening.

De voorzitter van A.E.W. toonde zich erg tevreden met het verloop van het toernooi. Hij was overigens niet de enige die dat vond. 'Op naar volgend jaar', komt uit de mond van de elfjarige Charlot.