Vlietloop lokt betere lopers met hoger prijzengeld

29 august 2011
Voorschoten

Organisator Robert Laan (59) is vanzelfsprekend in zijn nopjes en stelt het voortbestaan van de Vlietloop door de nieuwe geldschieters voor een 'aantal' jaar verzekerd is. En dat niet alleen. 'We willen een begin maken met een verdieping van de Vlietloop. Dan zullen we ook betere lopers aantrekken.' Vandaar de verhoging van het prijzengeld over de 5 en 10,4 kilometer en de tien Engelse Mijl. 'Met startgelden werken we niet,' vult Laan aan. 'Anders krijg je broodlopers. We zeggen liever: doe je best maar en laat zien wat je kan.' In totaal zijn er onder de mannelijke en vrouwelijke lopers zo'n 18 prijzen te verdelen, oplopend naar gelang de te lopen afstand groter is. En natuurlijk afhankelijk van de eerste, tweede of derde plaats.

Deelnemersveld

De Vlietloop heeft historisch gezien een sterke Leidse inslag. In samenwerking met de toenmalige Leidse Atletiekvereniging De Bataven (na de fusie met AV Holland nu Leiden Atletiek) werd met de Voorschotense verenigingen Avanti (gymnastiek) en Blitz (basketbal) de eerste Vlietloop georganiseerd. De in Leiderdorp wonende Laan is bovendien vicevoorzitter van de Stichting Marathon Leiden. 'De sponsors voor de Vlietloop hebben ook via die stichting binnengekregen. Met dank aan Tjeerd Scheffer,' steekt hij de Leidse organisator een pluim op de hoed. Laan spreekt voorzichtig de hoop uit dat dit jaar het deelnemersveld de 1000 ruim zal overschrijden. Exacte cijfers kon de organisator op het moment van het interview nog niet geven. 'Maar ik verwacht ongeveer 1200 lopers.'

Prijzengeld

Daarvan komt een belangrijk deel uit Den Haag. De lexgroep van coach Lex van Eck van der Sluijs, verbonden aan Club Haag Atletiek, levert een aantal lopers, die een aanval zullen doen op de parcoursrecords. Gezien de tijden die lopers als Job van der Waal, Robert Tjoa (beiden 10 km), René van der Stap, René Panneman en Tony Mauritz (allen 5 km) zal dat nog een behoorlijk karwei worden. De man die een serieuze aanval op het record op de 10,4 kilometer (nu 32.58) had kunnen doen, Thomas Poesiat, loopt op die afstand helaas het NK in Tilburg. Desondanks zullen de aanwezige lopers voor genoeg vuurwerk zorgen, zeker omdat de eerste drie plaatsen een geldprijs opleveren, maar het verbeteren van de diverse parcoursrecords ook nog eens meer dan verdubbeling van het prijzengeld oplevert.

Jeugd

Vanzelfsprekend levert Leiden Atletiek een aantal lopers, maar zullen ook andere atleten het de Hagenaars niet makkelijk maken. Wie dat zijn, is nog onduidelijk. Laan kan slechts een heel klein tipje van de sluier oplichten. 'Er komen nog lopers van naam, maar de onderhandelingen worden pas tot op het laatst afgesloten.' De jongste jeugd wordt niet vergeten. Vooraf verstrekte de organisatie de nodige informatie over de Vlietloop op de Voorschotense scholen. 'Vooral op de 5 kilometer verwachten we veel kinderen,' aldus Laan. Het startschot zal waarschijnlijk worden gelost door Jan van Swieten, voorzitter van Leiden Atletiek. Burgemeester Jeroen Staatsen is echter ook kandidaat om het startsein te geven. Wie dit evenement op 4 september actief wil meemaken kan zich nog aanmelden op www.vlietloop.nl.