Verbouwing Waag kan beginnen

22 may 2013
Leiden

De gemeente heeft de vergunning klaarliggen en die zal de komende weken ter inzage op het gemeentehuis liggen. Daarna kan worden begonnen aan het project.

Op wat ophef na dat de gemeente de verbouwing van het pand betaalt én de huurder de eerste drie jaar een forse huurkorting geeft (er moet 150.000 euro per jaar betaald worden), is de gemeente tegen weinig problemen opgelopen tijdens het opstarten van het project. De enige valkuil was de monumentencommissie, die inmiddels, op enkele details na, akkoord is.

Want wat nog niet rond is, is waar de leidingen onder de vloer gaan lopen. De belangrijkste klus in De Waag is namelijk het inbouwen van een luchtverversingssysteem. Dit moet zoveel mogelijk worden weggewerkt, maar de constructie van De Waag mag hier niet onder lijden.

Deurenprobleem
Ander detail is het deurenprobleem. Allereerst gaat dit om een deur in de zijmuur van De Waag, in de Mandenmakerssteeg. Dit is een flink tochtgat, waarvoor een glazen plaat gezet gaat worden. Rechtsachter in De Waag komt een deur naar de nieuwe keuken.

De deur die het meeste tot problemen lijdt, is die boven het voorportaal. De exploitant van De Waag, Debuut, wil hier een zaaltje voor kleine gezelschappen, maar de nooduitgang hier is niet geschikt omdat deze deur tegen de vluchtrichting in opent.

Een oplossing die de gemeente hiervoor aandroeg was om een gedeelte van de deur af te zagen, om zo de draairichting te draaien. Maar hier stuitte zij op problemen met de monumentencommissie. De betreffende deur komt hoogstwaarschijnlijk namelijk ergens uit de zeventiende eeuw.

Een andere optie die de monumentencommissie zelf aandroeg, was om de deur er dan uit te halen en dan op te slaan, maar dit vond zij later toch een onverstandige keus. Daarom heeft ze besloten om alsnog akkoord te gaan met een versmalling van de deur.

Als alles volgens planning verloopt, zal het nieuwe café/restaurant van Debuut medio 2014 de deuren openen.