Historische schepen in de stad

23 july 2014
Alkmaar

De vaartocht maakt deel uit van de Noordholland Biënnale 2014, een initiatief van samenwerkende kunstorganisaties, met dit jaar als thema 'het Noordhollands Kanaal'. De voormalige bedrijfsvaartuigen zijn onderweg naar een LVBHB-reünie in Den Helder op 1, 2 en 3 augustus.

Het wordt een prachtig gezicht; al die klippers, tjalken, sleepboten, beurtschepen en andere bijzondere schepen. Sommige kunnen de bezoekers ook van binnen bekijken. De schippers vertellen van alles over hun trotse bezit. Daarnaast demonstreren sommige schippers ook het ambacht dat met hun schip te maken heeft; ze roken bijvoorbeeld zalm of paling of ze maken touw in een echte touwslagerij.

De schepen liggen afgemeerd aan de Bierkade, het Luttik Oudorp en omgeving. De show is georganiseerd door de Noord-Hollandse Biënnale, samen met de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig. Er zijn ook andere activiteiten; zoals een touwslagerij, tentoonstelling van oude prenten, een project door kunstenaar David Bade, een motormuseum en een palingrokerij. Tijdens het evenement is er muziek van Piet Hein en de Zilvervloot en een draaiorgel.