Twee duizendpoten, één film

09 october 2012
Bergen NH

Paul Hegeman heeft al een flink aantal documentaires op zijn naam staan. Hij reist de hele wereld over en heeft een drukke agenda. Zo vertelt hij: "Ik heb nog dertig uur aan filmmateriaal geschoten over de Armeense Diaspora, onlangs een documentaire gedraaid in het door burgeroorlog geteisterde Oost-Congo over de moeder-kind relatie aldaar, een roman die ik pas af heb ligt bij een literair agent en volgend jaar ga ik een speelfilm maken: het script ligt al klaar. Ja, de documentaire over Ton Koopman heb ik zelf ook geproduceerd. Maar wie zijn werk leuk vindt, is nooit moe."

Vol lof

Het idee een documentaire te maken over Ton Koopman ontstond toen Paul met zijn dochter Frankrijk doorkruiste. "Op radio France Culture was het 'de ochtend van Ton Koopman. In Nederland krijgt hij minder erkenning. Toen ik terugkwam in Parijs, stonden alle bladen daar vol lof over zijn cd's. Ik heb contact opgenomen met een dame van zijn platenlabel en vroeg: 'is daar ooit iets over gemaakt?' Maar dat was nog niet zo. Daarna ontmoette ik zijn vrouw Tini Mathot en later Ton Koopman zelf. Het klikte meteen. Vervolgens ben ik met hem meegereisd door de Dordogne tijdens het barokfestival Itinéraire Baroque. Dat was zo geweldig en fascinerend, dat ik besloot: nu maak ik het af. Dat was niet eenvoudig. De man heeft soms wel acht afspraken in een uur. Maar met deze kleurrijke figuur ben ik in de loop van de tijd erg bevriend geraakt. Het mooie van dit project is dat het gerealiseerd is met de steun van vrienden. Zoals met m'n vaste editor Caitlin Hulscher die de film prachtig heeft gemonteerd, en met mensen die ik bij de educatieprojecten van Cinebergen heb opgeleid."

Razende roeland

Regisseur Paul volgde de muzikale duizendpoot van Frankrijk tot Spanje. Als een razende roeland gaat Ton Koopman door het leven. Ontelbaar zijn zijn cd-opnames en tournees. In zijn spaarzame vrije tijd geeft hij les aan studenten van universiteit en conservatorium en verzorgt hij als musicoloog lezingen. De rode draad door de film is de bijzondere, complementaire relatie die hij privé en muzikaal heeft met zijn vrouw Tini Mathot.

De film 'Ik wil graag honderd worden' is op vrijdag 12 oktober (21 uur) te zien in de Zwarte Schuur van Cinebergen. De regisseur is aanwezig om de film in- en uit te leiden. Die week zal hij ook in Alkmaar bij Provadja te zien zijn. Koopman en Hegeman luisteren de voorstelling van 17 oktober daar op met hun aanwezigheid.

Kaarten à 8,50 euro via: cinebergen.nl of 072-5896310 (do/vr 10.00-13.00 uur).