Pieter van Foreestprijs voor radioloog i.o. Mai Thieme

22 september 2015
Alkmaar

Mai Thieme heeft onderzoek gedaan naar de vraag wat de beste manier is om bij kinderen vast te stellen of ze een acute blindedarmontsteking hebben. Bij zowel kinderen als volwassenen wordt bij verdenking daarop eerst een echo gemaakt, maar die maakt niet altijd zichtbaar of er sprake is van een ontstoken blindedarm. Volgens de landelijke richtlijn is de volgende stap dan een CT-scan of een kijkoperatie.

Volgens Thieme moest dat bij kinderen anders kunnen. Een CT-scan is namelijk voor hen niet zonder gevaar, vertelt ze. 'Er komen steeds meer aanwijzingen dat blootstelling in de jeugd op den duur kan resulteren in een groter risico op kanker. Hoe jonger, hoe gevoeliger voor straling.'

Ze onderzocht of een MRI-scan - die gebruik maakt van magnetisme in plaats van straling - een goed alternatief is. En dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Zelfs kinderen vanaf vier jaar ondergaan rustig een MRI als goed wordt uitgelegd wat hen te wachten staat. Een 'roesje' is niet nodig. En de resultaten zijn uitstekend, aldus Thieme: 'Als het op de MRI niet zichtbaar is, weten we zeker dat er geen sprake is van een ontstoken blindedarm.'

Het onderzoek van Thieme en haar collega's is in 2014 gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift European Radiology. In MCA is het maken van een MRI bij jonge patiënten standaard geworden als de echo onvoldoende uitsluitsel geeft. Inmiddels hebben meer Nederlandse ziekenhuizen na lezing van het onderzoek hun werkwijze aangepast.

Het bekroonde onderzoek is gekozen uit achttien inzendingen. De jury had nog twee onderzoekers voor de Pieter van Foreestprijs genomineerd, te weten klinisch chemicus Maarten Kok en arts-onderzoeker longziekten Josje Altenburg. Kok onderzocht een eiwitmeting bij dialysepatiënten, wat erin resulteert dat deze patiëntengroep in MCA kan volstaan met minder calciummedicatie. Altenburg ontwierp een scorelijst waarop patiënten met structurele ontstekingen aan de luchtwegen snel en eenvoudig kunnen aangeven hoe het met hen gesteld is.

De aanmoedigingsprijs voor het beste onderzoeksvoorstel werd uitgereikt aan Sjors Wintermans, die in opleiding is tot specialist spoedeisende hulp. Hij gaat binnenkort van start met een onderzoek naar de beste behandeling voor kinderen die met hun voet tussen de spaken van de fiets zijn gekomen.

De Pieter van Foreestprijzen zijn vernoemd naar de Alkmaarse geneesheer Pieter van Foreest (1521-1597) en zijn bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek binnen MCA en Gemini Ziekenhuis en de toepassing daarvan in de patiëntenzorg. Op woensdag 16 september werd de wetenschapsprijs voor de 25ste keer uitgereikt.