Één Noordender een beetje bekender: Jan Poel

21 april 2015
Heerhugowaard

Jan is de laatst overgebleven Poel van drie families in De Noord. Piet van de A.C. de Graafweg, Niek van de Veenhuizerweg en Tijs, zijn vader die jarenlang met paard en wagen melk naar de Excelsior-fabriek bracht, woonde aan de Frik met zijn vrouw Nel Huibers. Zelfs Jans zussen wonen allemaal buiten Heerhugowaard. Jan woont wel zijn hele leven al aan de Frik met een schitterend uitzicht op twee bomen die hij zelf plantte, omdat de gemeente de knotwilgen weghaalde en geen nieuwe wilde planten, Jan had er toch genoeg.

Naar de kleuter en lagere school ging hij nog op de fiets, maar naar de LTS in Schagen werd gewoonlijk met meerdere schoolgenoten gelift vanaf het Verlaat. Het was vaak dringen als er een auto stopte en toen een auto eens iets te ver doorreed stond die precies op Jan zijn tenen: de schoolvrienden stapten in, Jan als enige niet.?

Omdat hij dan niet hoefde te werken deed Jan een metselstudiejaar extra, maar ging daarna toch als timmerman aan de slag. Eerst Bot Bouw en daarna tentoonstellingsstandbouw vooral in het buitenland. Het moest altijd snel klaar zijn, dus veel uren en 's avonds stappen in altijd grote steden.

Jan switchte naar de jachtbouw in Medemblik, dure jachten betimmeren en 's zomers nam hij altijd ontslag om de wijde wereld in te trekken. Met weinig geld kon je toen een heel eind komen. Slapen in tempels, een biertje, een wietje, wie doet je wat?

Na de derde keer weer aangenomen te zijn in de jachtbouw verveelde het, via een uitzendbureau ging hij vliegtuigen stofferen, hij zei dat hij dat wel kon. Na vier stoelleuningen die hij weer los moest halen kreeg hij het door en uiteindelijk heeft hij zelfs vliegtuig-vinylwanden gelijmd.

Niet mooi,

maar wel anders

Nu hij dat toch kon ging hij bij Portas werken, deuren bekleden die hij trouwens zelf foeilelijk vond. Als de klant zei dat het mooi was, zei Jan maar dat het wel heel 'anders' was geworden.

Omdat hij een hekel had aan de bazencultuur nam hij vrij tussen oud en nieuw en kerst, een jaartje sabbatical dus. Zes avonden per week uit en genieten van het leven tot hij tegenkwam wat hem wel aanstond: het arbeidszelfbestuur bij Mors systeemplafonds. Met acht man, iedereen directeur, iedereen hetzelfde salaris en aan het eind van het jaar werd de winst verdeeld. De orderportefeuille nam al gauw hemelse proporties aan en ze liepen met meer als honderd man. Ze konden het echter allemaal niet meer aan en met twintig collega's begonnen ze Banier systeemplafonds wat inmiddels ook al weer aardig groeit.

Pas op zijn 32e ontmoette hij Marian van Hoesel. Jan was volgens Marian verlegen en Jan wilde eerst "de vrouw uit de boom kijken". Ze trouwden en als cadeau kregen ze allerlei bomen voor achter hun huis wat hij van zijn moeder had gekocht. Marian had Bram en Jos al, en samen hebben ze Daan die zijn vrienden net als Jan in De Noord heeft en natuurlijk hier blijft wonen.