Park van zonnepanelen in Oudkarspel

12 october 2014
Oudkarspel

Het zonnepanelenpark is een unicum in Noord-Holland: op een oppervlak van twee hectare - van oorsprong braakliggend bedrijfsgrond - is de eerste fase gerealiseerd van een solarplant van 6.000 zonnepanelen door het bedrijf Zonnegrond uit Heerhugowaard.

Naast de feestelijke opening van het zonnepanelenpark was er ook een duurzaamheidsmarkt te bezoeken, waar informatie is in te winnen was over Zonnegrond, elektrisch autorijden, elektrisch fietsen en andere vormen van 'groen' bezig zijn. Er waren onder meer stands van Martin Schilder Automobielbedrijven, GP Groot, Greenchoice, Orange Solar, Solar NRG en gemeente Langedijk.

Zonnegrond streeft naar een 100% duurzame energieproductie in Nederland, voor een schone en duurzame toekomst. Zonnegrond biedt de mogelijkheid te investeren in duurzame energieprojecten, waarvan het eerste werd ontwikkeld in de gemeente Langedijk: zonnepanelenpark Zonnegrond Coƶperatie 1724.

Zonnegrond werkt als een volkstuin, maar in plaats van groente oogst men groene stroom. Particulieren kopen zonnepanelen in een zonnepanelenpark. Zij hoeven dus geen zonnepanelen op hun dak te leggen, maar kunnen toch hun energierekening halveren. Ook voor gemeenten is dit concept interessant, omdat zij onrendabele grond verhuren en met zonneparken hun duurzaamheidsdoelstellingen bereiken. Iedereen kan deelnemen aan Zonnegrond. Bewoners van het postcodegebied waar de zonne-installatie is gebouwd en direct aangrenzende postcodegebieden (zgn. postcoderoos) profiteren ook nog eens van de fiscale voordelen.