Buitenlands bezoek voor Tweemaster

28 june 2011
Heerhugowaard

Het bezoek van de groep mensen uit Oekraïne, ouders, onderwijzers, mensen van de universiteit en beleidsmakers, maakt onderdeel uit van een driejarig project Sunshine. Het doel van dit project is de verbetering van de kwaliteit van leven van kinderen met een visuele beperking in de Oekraïne. Hiervoor werkt Koninklijke Visio (expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen) samen met ProForKids (stichting humanitaire projecten kindertehuizen Oekraïne), medewerkers van de regionale staatsadministratie voor opvoeding en wetenschap in Chernigiv en Donetsk en het ministerie van onderwijs en wetenschappen in Oekraïne.

De groep van 12 mensen uit de Oekraïne was op werkbezoek bij Visio in Heerhugowaard. In de Oekraïne gaan slechtziende en blinde kinderen naar speciale internaten, terwijl hier in Nederland veel kinderen naar de reguliere basisschool gaan. De bezoekers waren geïnteresseerd in hoe dat hier in zijn werk gaat en konden zich er nog niet zoveel bij voorstellen. Daarom bezochten ze een aantal scholen in Noord-Holland waar een blind of slechtziend kind op school zit. Zo ook de blinde Isabel in groep 6 van De Tweemaster.

Verschillen

De gasten, waarvan ook een moeder van een blinde zoon, namen gedurende ongeveer een half uur achterin de klas plaats om te kijken en gingen daarna in gesprek met Isabel en haar moeder Astrid en leerkracht Bruna Mallei. Bruna: "Het was een heel bijzondere ochtend, zowel voor de mensen uit de Oekraïne als voor ons. De verschillen zijn namelijk enorm: Isabel gaat in haar eigen omgeving naar school en heeft vriendinnen in de buurt, terwijl de kinderen in de Oekraïne naar een internaat gaan.

Isabel heeft allerlei hulpmiddelen tot haar beschikking, daar hebben ze niks. Om een voorbeeld te geven: Isabel heeft een braille-typemachine en een laptop met braille-leesregel tot haar beschikking. De gasten uit de Oekraïne hadden beide nog nooit gezien. De kinderen op het internaat prikken met een prikpen puntje voor puntje in een papier, soms tot de blaren op hun handen staan."

Tranen

Met betraande ogen verlieten de Oekraïeners de school, nadat ze hadden gezien hoe het óók kan. Astrid: "Wij beseffen ons nu extra goed hoe goed alles hier geregeld is. Waarvan ze nog het meeste onder de indruk waren, was het feit dat Isabel gewoon deel uitmaakt van de samenleving. Daar zitten eigenlijk alle mensen met een beperking in een internaat of tehuis. Daarnaast vroegen ze zich ook af of andere ouders het wel goed vinden dat er een blind meisje bij hun kind in de klas zit. Tja, dat vindt iedereen hier heel gewoon."

Missen

Isabel vond het wel spannend dat de mensen naar haar kwamen kijken en wilde ze graag van alles laten zien. Ze vindt het onbegrijpelijk dat niet alle kinderen net zoals zij naar een gewone school kunnen.

Maar wat haar nog het meest bezighoudt is dat die kinderen maar een paar keer per jaar naar huis gaan: "Missen die kinderen hun ouders niet verschrikkelijk?"