Beter leren beminnen

08 may 2013

"We zijn met z'n allen veelal naar buiten gericht, worden door televisie, telefoon, kinderen, werk etc. buiten onszelf getrokken en lopen zo onszelf voorbij", aldus de Egmondse schrijfster. "Soms is met maar een paar minuten voor onszelf per dag een hoop winst te halen. Het 'Handboek voor klein geluk' biedt 85 recepten voor hart en ziel.'

Het gaat om simpele tips. "Bijvoorbeeld het 'geluk van geven'. Daar word je blijer en vrolijker van. Dan kom je dichter bij jezelf. Maar ook bijvoorbeeld 'Lekker zuchten'. Diep inademen en als je uitademt hardop 'hè, hè' zeggen. Je voelt je adem en je voeten op de grond en voelt je meteen al fijner. Ik ga er zelfs altijd een beetje van lachen."

Andere tips zijn 'Iemand omhelzen', 'Mild zijn in plaats van oordelen' en 'Jezelf verwennen als een koningin'. "Veel tips kosten weinig tijd. Het is dan ook een ideaal Moederdagcadeautje, want het zijn eigenlijk 85 cadeautjes in één."

Het boekje is overigens al een groot succes. "We zijn binnen een jaar al op weg naar de 4e druk en we waren genomineerd voor de Spirituele Toptitel. We hebben de prijs niet gewonnen, maar stonden zomaar tussen grote namen als Deepak Chopra. Prachtig toch?"

Cursus

Maar ondanks het succes van het boekje is Inge Jager nog altijd vooral bezig met het coachen van echtparen op het gebied van intimiteit en communicatie. In dat kader geeft zij donderdag 16 mei in Alkmaar de korte cursus 'Beter Beminnen', waarin paren veel leren over aandacht en intimiteit. Het gaat vaak om paren die al een tijdje bij elkaar zijn, druk zijn met werk en kinderen en elkaar soms een beetje vergeten. "Paren die het de hele dag druk hebben, 's avonds uitgeput in bed vallen, nog even hun kunstje doen en daarna in slaap vallen."

De cursus gaat uit van dezelfde simpelheid als het boekje. "Zet seks of tijd voor elkaar eens op de agenda, hoe idioot het ook klinkt. Pak bijvoorbeeld de saaiste avond van de week. Kinderen op tijd naar bed en televisie uit. Ga bij elkaar zitten en communiceer met elkaar zonder buiten jezelf te gaan. Dus niet over kinderen, werk of iets wat je gedaan hebt, maar over wat je op dat moment voelt."

Stralen

Hoe simpel het ook klinkt, dat het werkt, weet Jager uit eerder cursussen. "Ik had eens een echtpaar dat al 16 jaar bij elkaar was en deze oefening deed. Op de tweede avond zaten ze te stralen, terwijl de vrouw zei: 'Ik stond op het punt om de relatie te verbreken'." Logisch, vindt de therapeute. "Als ik geen contact ervaar met mijn man, ga ik een beetje aan hem lopen trekken. Het resultaat is dat hij juist een beetje terug gaat duwen. Ervaar ik heel veel contact, dan sta ik veel meer ontspannen in de relatie."

De tweede cursusavond is er aandacht voor de ademhaling, de derde voor aanraken (met alleen de nek en één onderbeen bloot). "En je kunt alle oefeningen ook integreren in je seksleven", meent Jager. Maar de nadruk in de cursus ligt niet op seks, maar op intimiteit. "Echtparen zijn vaak zó gericht op werk en kinderen, dat ze de (seksuele) relatie op de laatste plek zetten. Ze verliezen elkaar een beetje uit het oog. Terwijl de relatie volgens mij het allerbelangrijkste is. Dát is de basis van alles. Als de relatie goed is, kunnen man en vrouw verder alles wat op hun pad komt aan."

Ook toe aan een nieuw impuls in de relatie? De cursus wordt gegeven in centrum Zenith op donderdag 16 mei en 6 en 27 juni. Meer info op www.beterbeminnen.nl en www.handboekvoorkleingeluk.nl