Eurosonic/Noorderslag is 31,5 miljoen euro waard

24 november 2012

Ik zie opeens een oplossing voor ons begrotingstekort, grapte wethouder Ton Schroor (D66) toen hij het rapport presenteerde. Groningen zelf wordt er jaarlijks 1,7 miljoen euro beter van. Door de (internationale) uitstraling van het evenement in de media kan de gemeente 900.000 euro beparen op publiciteitsgelden.

Merknaam
Ook als merknaam doet Eurosonic/Noorderslag het goed onder professionele en particuliere bezoekers, die het evenement over het algemeen als uniek, spannend en gedurfder en ruiger ervaren dan andere festivals in Nederland. Het festival had in 2010  een klein overschot dat in 2011 weer werd ingezet.

Entree
Ook al zijn de prijzen van entreekaarten flink gestegen, leverde dit volgens Beerda geen klachten op. Ik zie geen negatieve sentimenten, zei hij via een beeldverbinding middels Skype. Twee minpunten waren een tekort aan kaarten en te weinig hotelruimte. Dat is een deel van het succes, aldus de onderzoeker.

Inhoud
Festivaldirecteur Peter Sikkema zei niet op de prijs te zijn aangesproken en het beleid in de toekomst ongewijzigd zal blijven. Dat betekent een festival waarin inhoud voorop staat en vooral nieuwe bands uit Nederland/Europa aan bod komen. Het aspect ruig gaat daar naar zijn mening niet onder lijden. Tevens worden gratis onderdelen aangehouden om het publiek kennis te laten maken met de manifestatie.

Mediawaarde
Becijferd is dat de mediawaarde van het festival 3,6 miljoen euro bedraagt. Dat is gigantisch, zegt Peter Sikkema. Zenders in onder meer Duitsland, Frankrijk, Engeland, Finland, Denemarken en IJsland doen verslag van het gebeuren. Zo bleek uit een toelichting van creatief directeur Peter Smidt.

Verdwijnen
Geruchten dat het festival wegens ruimtegebrek zou verdwijnen, verwees de organisatie naar het rijk der fabelen. 'De haarvaten tussen de stad en het festival zijn zo met elkaar vergroeid dat dat niet zal gebeuren', verzekerde wethouder Schroor. Volgens hem zijn er nog voldoende mogelijkheden om het festival uit te breiden als dat nodig is.

Moeilijk
De gemeente Groningen geeft 200.000 euro subsidie aan Eursonic/Noorderslag. Dat is relatief weinig als de stad er jaarlijks 1,7 miljoen euro beter van wordt. 'Met het rapport', zo stelde Dago Houben, 'willen we duidelijk maken dat er meer uit te krijgen is.' Volgens Dago Houben blijft het toch steeds weer moeilijk het festival financieel rond te krijgen. Hij hoopt dat het goede nieuws van Eurosonic/Noorderslag de hindernissen zal wegnemen om mee te doen. 

Op de foto: (vlnr) Wethouder Ton Schroor, Hendrik Beerda, Dago Houben, Peter Sikkema, Peter Smidt.