'Eindhoven schiet tekort bij bestrijding homodiscriminatie'

24 november 2012

De aanleiding van de kamervragen is een publicatie hier op Eindhoven dichtbij, waaruit bleek dat bezoekers van gayclub PallaZ regelmatig lastig worden gevallen, puur en alleen omdat ze homoseksueel zijn. Tom van den Nieuwenhuijzen van GroenLinks Eindhoven heeft ook al vragen gesteld aan het college van B en W. Voor hem was de maat vol na het nieuws over de mishandelde PallaZ-bezoekers.

Aangiftebereidheid
“De gerichte aanpak die bijvoorbeeld in Amsterdam gehanteerd wordt, is formeel gezien landelijk. Dus deze zou ook in Eindhoven moeten gelden”, aldus Marcouch. Volgens het kamerlid hebben de politie, het OM en de gemeente (de lokale driehoek) de taak om aangiftebereidheid binnen de homogemeenschap te vergroten. “Daarover zijn heldere afspraken gemaakt met de minister.”

Die aangiftebereidheid zou volgens Marcouch ontstaan door ook daadwerkelijk iets met aangiftes van homo-gerelateerde incidenten te doen. Ook is het volgens hem belangrijk dat agenten goed getraind zijn, zodat ze bijvoorbeeld weten hoe ze door moeten vragen en waarmee ze te maken hebben. “Wij moeten achter deze mensen staan. Dit pikken we niet”, zo legt de PvdAer de boodschap uit. “Ook is het belangrijk hogere straffen uit te delen en dit publiek bekend te maken.”

Nationale uitrol
Een op te richten nationale politie kan volgens Marcouch een uitgelezen rol spelen in het nationaal uitrollen van een universele aanpak tegen het geweld tegen homos. Omdat het landelijk beleid nu door de verschillende korpsen opgepakt moet worden, lopen ze niet allemaal in gelijke tred op het gebied van deze aanpak. “Een strenge aanpak is onderdeel van de sociale acceptatie waar we uiteindelijk naar streven.”

Lees hier de kamervragen terug die Ahmed Marcouch aan minister Ivo Opstelten heeft gestuurd.