Uitgestelde koffie, écht iets voor Eindhoven!

04 june 2013
Eindhoven

Er zijn veel mensen, ook in Eindhoven, die het gewoonweg niet meer kunnen veroorloven om in een restaurant of café een kop koffie te drinken. Omdat ze een uitkering hebben of gewoon helemaal geen geld hebben. Het antwoord is: uitgestelde koffie!

Degene die het wel kan betalen en iets voor een ander over heeft, bestelt in een café niet alleen een koffie voor zichzelf, maar ook een ‘uitgestelde koffie’. Iemand betaalt dus twee koffie en gebruikt er maar één. De horecaondernemer noteert de uitgestelde koffie. De persoon die het niet kan betalen kan vragen of er nog een uitgestelde koffie is... Zo simpel is het.

Geschiedenis
Sommige bronnen vertellen dat de traditie Il Caffè Sospeso uit Napels al meer dan 100 jaar geleden ontstaan is, maar na de Tweede Wereldoorlog in vergetelheid is geraakt - en alleen tijdens de kerstperiode extra aandacht kreeg. Enige jaren geleden is deze oude gewoonte weer nieuw leven ingeblazen en heeft burgemeester Luigi de Magistris van Napels 10 december uitgeroepen tot jaarlijkse ‘Uitgestelde Koffie Dag’.

Traditie verspreid zich
Nu is deze traditie zich aan het verspreiden over Europa en de rest van de wereld. In Spanje heeft een jongeman uit Barcelona, Gonzalo Sapina, in een paar weken tijd het netwerk ‘Cafés Pendientes’ in diverse koffiebars opgericht. In Frankrijk hebben diverse cafés nu het logo ‘Café en Attente’.

Symbool van solidariteit
Zo zijn er al lijsten op internet te vinden van landen als Engeland, Ierland, Hongarije, Australië en Canada. En in Amsterdam is rond kerst 2011 nog een actie geweest die 22.000 kopjes uitgestelde koffie opleverde voor dak- en thuislozen van de Regenboog Groep. Zo is uitgestelde koffie in veel landen een symbool geworden van solidariteit in een tijd van stijgende armoede.

Terrein winnen
Nu is het in Nederland steeds meer terrein aan het winnen via diverse social media, zoals Twitter, een facebookpagina en een website als UitgesteldeKoffie.org. Steden als Groningen, Arnhem, Nijmegen, Amsterdam, Zeeland, etcetera, doen mee. Maar Eindhoven nog niet...

Echt iets voor Eindhoven
Uitgestelde koffie is een prachtig idee dat perfect past bij Eindhoven. Een gedachte en geste gebouwd op vertrouwen en samenwerken. Sociaal voelend, bereidwilligheid tot samenwerking en iets doen voor de medemens. Delen van overvloed en samen de wereld mooier maken, dat typeert de Eindhovenaar.

Sander Vrugt van Keulen en Ellen Schoumacher (beide winnaars Publieksprijs Frits Top50 2012) vinden ´uitgestelde koffie´ een prachtig idee en willen dit mooi initiatief naar Eindhoven brengen. Ze hopen dat Eindhoven het omarmt en hier aan mee werkt.

Crowdsourcen
Sander en Ellen zijn zelf initiatiefnemers geweest van diverse gecrowdsourcete evenementen of hebben daaraan meegewerkt door hun expertise in te zetten. Zoals bijvoorbeeld Bring Your Own picknick (#BYOpicknick), Social Media Day 040 (#SMDay040), DSB the Movie, #OntbijtStoepje, Open Innovatie Festival, KoffieHuis (overwaarde buurthuis) en die lijst lijkt alsmaar langer te worden...

Samen delen
Samen delen van wat er al is, krijgt steeds meer draagvlak. Kijk naar andere initiatieven zoals 'Samen voor Eindhoven' of de Goedmarkt, waar kennis en middelen gedeeld worden door ondernemers voor goede doelen en non-profitorganisaties.

Maatschappelijk betrokken ondernemen
Vele Eindhovenaren hebben via Facebook en Twitter laten weten het initiatief te ondersteunen en zeggen toe een uitgestelde koffie te bestellen. Maar tot nu toe zijn er in Eindhoven nog geen horecazaken waar je een uitgestelde koffie kunt bestellen!

Draagvlak
Er is een groot sociaal bewustzijn en dus draagvlak in Eindhoven voor uitgestelde koffie. Nu nog de horecaondernemers in Eindhoven ervan overtuigen dat het iets is waar ook zij bij ‘winnen’! Wat het voordeel is voor horecaondernemers? Klanten die de betrokkenheid van het café of restaurant uitermate waarderen (Simon Sinek: ‘people don’t buy what you do, but why you do it’) en daarom juist bij jou koffie komen drinken.

Kom op Eindhovense horeca; sta op en laat je zien!

- Sander Vrugt van Keulen en Ellen Schoumacher

Lees ook
• Handleiding voor de horeca (pdf)
Initiatief 'uitgestelde koffie' ook in Domburg
EU Embraces 'Suspended Coffee': Pay It Forward With A Cup Of Joe