Open dag NRE-terrein 'spannende dag voor gemeente'

28 november 2012

De open dag start met een presentatie over de geschiedenis en de nieuwe plannen rond het NRE-terrein. Rutger van Houten, van de Cultuur Historie Eindhoven vertelt: "De eerste gasfabriek van Eindhoven was te vinden aan de Paradijslaan. In eerste instantie was dit een particuliere fabriek, maar werd later overgenomen door de gemeente."
"In 1899 werd besloten de gasfabriek te verplaatsen naar het NRE-terrein. Deze had een gunstige ligging aan het water, wat ideaal is voor de aanvoer van kolen." Ook was dit beter voor Eindhovenaren, die op deze manier minder last zouden hebben van de vervuiling. 
Op het erfgoed was jarenlang Endinet te vinden, de netbeheerder van gas en elektriciteit voor de regio’s Eindhoven, Oost-Brabant en Haarlemmermeer. Afgelopen september werd bekend gemaakt dat deze het gebied zou gaan verlaten. Toen werd ervoor gekozen om met een nieuw project te beginnen. 
"Wat al die tijd de huisvesting was voor nutsbedrijven, zal nu omgetoverd worden tot een nieuw stukje Eindhoven", vertelt projectleider Marianne Willemsen. "Particuliere bedrijven en ondernemers kunnen hun dromen gaan realiseren en als eindgebruikers aan de slag gaan. Ook zal het terrein bewoond kunnen gaan worden. En dan niet in simpele flats, maar in echte woningen." 
Het plan van aanpak bestaat allereerst uit marktconsultatie. Wie heeft interesse en hoe kan men deze bewerkstelligen? Er zal een plan moeten komen voor het parkeren en de mobiliteit, maar ook voor de openbare ruimte. "Nu Endinet het gebied verlaten heeft, zal er ook een andere tijdelijke beheerder moeten komen", aldus Willemsen.
Door een dag als deze te organiseren krijgen bewoners eindelijk toegang om historische monumenten te bezichtigen en eventueel hun eigen ideeën in kaart te brengen. "Dit is echt een spannende dag voor de gemeente", vertelt Peter Struik, voorzitter van werkgroep Picuskade/NRE-terrein. Er werd al op veel mensen gerekend en gehoopt, maar dat er zelfs twee presentaties gehouden moesten worden, kwam als een verrassing. "Wij zijn dan ook zeer blij met deze opkomst. We hebben ten slotte de mensen nodig om dit te kunnen realiseren", vertelt Willemsen.
Frans Gommers, van Eindhoven-In-Beeld.nl, ziet dit als een belangrijke dag voor de Eindhovenaren en hoopt dat iedereen steeds een stukje meer zal leren over de historie van de stad: "Wij zijn zelfs nog ouder dan Amsterdam."  John Muller, van Eindhoven-in-druk.nl kan dit alleen maar beamen: "Dit terrein vormt een mooie historische kern. Verder ben ik niet alleen maar betrokken bij ‘het behoud van’, maar ook gewoon buurtbewoner." 
Dankzij de hoge opkomst en het voortzetten van nieuwe ontwikkelingen zal het terrein kunnen veranderen in een creatieve stadsbuurt. Van Houten: ‘’Het is en blijft bijzonder erfgoed waar we goed voor willen zorgen.’’
 
Marinka van Wijgerden,  
student aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek