Eindhoven is de slimste regio

24 november 2012

"We hebben de afgelopen 3 jaar al meegedaan, en toen hoorden we steeds bij de top 7. We zijn doorgegroeid, het ICF heeft ons goed in de gaten gehouden", zegt een zeer verheugde Van Gijzel aan de telefoon. Eindhoven hoort nu in het rijtje van New York, Seoul, Taipei, Tokyo en Waterloo, waar de Blackberry vandaan komt."

Ondertussen klinkt er op de achtergrond: 'we komen in het NOS journaal van 10 uur!'. "Ja, we bouwen hier een feestje", verklaart de burgemeester. "Er gebeuren nu al rare dingen, bedrijven die ons benaderen. De Scienceguide vraagt of die op onze site mogen. De aantrekkelijkheid van onze regio wordt vergroot voor kenniswerkers. Dat is een zelfversterkend element: we worden dan steeds slimmer. En 1 kenniswerker zorgt uiteindelijk voor 16 arbeidsplaatsen!"

De succeswensen van Koningin Beatrix vrijdagmiddag op het Concours Hippique, heeft de regio goed gedaan. We hebben nu de slimste centimeter, de chip van ASML, de slimste kilometer, de High Tech Campus, maar nu ook de grootste 20 vierkante kilometer." Dan valt de verbinding weg.

Het ICF is een internationale denktank op het gebied van economie en sociale ontwikkeling, die jaarlijks een ranglijst van slimme gemeenschappen maakt. Naast Brainport waren nog 6 andere regio's genomineerd: Chattanooga in Tennessee, Dublin in Ohio en Riverside in Californië (Verenigde Staten), Stratford en Windsor-Essex (Canada) en Issy-les-Moulineaux (Frankrijk).

Burgemeester Van Gijzel reisde vol vertrouwen af naar New York. Vlak voor zijn vertrek stelde hij: "Het samenwerken zit ons in het DNA. Niet alleen tussen bedrijven onderling, maar ook met het onderwijs en de overheid, de zogenaamde triple helix. Die samenwerking en het daarbij behorende vertrouwen in elkaar zorgt voor een ecosysteem dat uniek is in de wereld."

Bekijk het filmpje van Studio040 met de eerste reactie van Van Gijzel!