'Lek' Diagnostiek voor U: Henk Krol bekeek gegevens van 17 personen

24 november 2012

Een lek in een systeem met zeer privacygevoelige informatie is zeer pijnlijk. Henk Krol zegt gegevens te hebben gezien over alcohol- en drugsverslaving van bepaalde patiënten, maar ook over hiv-besmettingen.

Krol bekeek gegevens van 17 patiënten
Uit nader onderzoek in het systeem concludeert het diagnostisch centrum dat Krol en zijn partijgenoot met onrechtmatig verkregen inloggegevens van een arts de laboratoriumgegevens van 17 patiënten hebben ingezien.

Geen gegevens gekopieerd
Een woordvoerder van Diagnostiek voor U zegt tweemaal telefonisch contact te hebben gezocht met Henk Krol. Hij wilde geen nadere toelichting geven. Krol gaf wel aan de gegevens van 4 à 5 patiënten te hebben ingezien en uitgeprint. Hij benadrukt daarbij geen gegevens te hebben gekopieerd of buiten het systeem geplaatst.

Herhaling voorkomen
Diagnostiek voor U geeft op haar website antwoord op veelgestelde vragen naar aanleiding van dit pijnlijke voorval. De organisatie is met een onderzoek gestart om te ontdekken hoe dit heeft kunnen gebeuren, en om maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen.

video: NOS