Opening Elf13: transformatie Pastoor van Arskerk

27 november 2012

“Karakteristieke Eindhovense gebouwen zijn waardevol voor de stad”, vindt Marc Eggermont, algemeen directeur Woonbedrijf. “We moeten de Pastoor van Arskerk koesteren, net zoals bijvoorbeeld Philipsdorp. Een nieuwbouw op de plek van deze kerk zou het karakter van de buurt veranderen.”

Belangrijke rol en centrale rol voor bewoners 

Woonbedrijf kocht de Pastoor van Arskerk en bijbehorende pastorie in 2005. Destijds had Woonbedrijf nog geen bestemming voor het monument.

“Bij Woensel-Zuid hoort de Pastoor van Arskerk. Een gebouw dat altijd een centrale en belangrijke rol vervulde voor de wijk en haar bewoners, dus enorm belangrijk om te behouden.”

Gebouw in een gebouw
Uitgangspunt was dat het gebouw toegankelijk en uitnodigend moest zijn voor de buurtbewoners vanwege de historische en centrale plaats binnen de wijk. Ook is een oplossing bedacht om het oorspronkelijke gebouw te kunnen beleven en toch ook voldoende kantoorplekken te realiseren. Daarom is gekozen voor een constructie van een gebouw in een gebouw.

Flexibel gebruik van ruimtes
Combinatie Jeugdzorg en buurtvereniging Pastoor van Arsplein e.o. waren vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw multifunctioneel gebouw. Nu is het een complex waar flexibel met het gebruik van ruimtes kan worden omgegaan en waar partijen met hun diensten/capaciteiten elkaar versterken en aanvullen.

Elf13 is een simpele vertaling van de huisnummers van de kerk en de pastorie.

Gebruikers versterken elkaar
Naast de buurtvereniging en Combinatie Jeugdzorg zijn er nog andere organisaties die hun diensten aanbieden in Elf13; in de pastorie hebben huisarts de Paepe en tandarts Bogdalski een praktijkruimte/gezondheidspunt.

Ook creatief begeleidingscentrum Boeday, voor vrouwen met een bijzondere hulpvraag, heeft een plek gevonden in Elf13. En verder is NLPinEindhoven, een organisatie voor Development & Training onlangs verhuisd naar Elf13.

Foto's: Verse Beeldwaren & Norbert van Onna

Kijk hier de timelapse van de bouw van Elf13.