'Eemnes was in middeleeuwen helemaal geen achterlijk dorp'

16 november 2011
Eemnes

Het boek, dat door de Historische Kring Eemnes uitgegeven is, put uit al het onderzoek dat de kring de afgelopen jaren deed. Maar voor onderwerpen zoals onder andere natuur en geologie zijn auteurs van buiten de kring aangetrokken. Jan Out, oprichter van de Eemnesser Historische Kring, is één van de negen auteurs.

Revolutionair

Out: 'Eemnes was in de middeleeuwen helemaal geen achterlijk boerendorp; dat kwam door zijn ligging. Dwarse mensen met revolutionaire ideeën werden namelijk vaak uit het gewest Holland, waar Amsterdam lag, verbannen waardoor zij in Eemnes terechtkwamen. Dat lag namelijk net over de grens van het gewest. Door hun aanwezigheid was iedereen in het dorp op de hoogte van wat er speelde in het land.'

De favoriete periode van de auteur is de Franse Revolutie: 'Toen de Fransen in Nederland kwamen trokken ze dwars door Eemnes en brachten veel verandering met zich mee. Er kwam bijvoorbeeld godsdienstvrijheid, waardoor de katholieken zich niet meer hoefden te verschuilen. Er kwamen weer katholieke scholen en katholieken konden weer in het dorpsbestuur.

Het is bijzonder om te zien hoe het dorp in die tijd langzaam van karakter veranderde.'

Inmiddels hebben ruim vijfhonderd Eemnessers het boek al gekocht. Het canon is voor 10 euro te koop bij enkele boekhandels in het dorp en in de Oudheidskamer van de Historische Kring aan de Raadhuislaan.