'Three of a Kind' in 't Huys Dever

31 march 2015
Lisse

Hoe een bollenman bij de opening van een kunsttentoonstelling werd betrokken, vertelde Boot in zijn openingswoord. 'Sinds 1967 zit ik al in het bollenvak. Mijn opa was dahliakweker. Wat we vroeger bijgoed noemden, heet tegenwoordig bijzondere bolgewassen. Het zijn alle bolgewassen anders dan tulpen, hyacinten en narcissen. C.S. Weijers & Zonen is hierin gespecialiseerd en Mieke maakt schilderijen van bijgoed. Ik ken haar werk goed. Naar aanleiding van een expositie in het gemeentehuis heb ik enkele jaren geleden kunst van haar aangeschaft.'

Verbondenheid

De verbondenheid met het echtpaar Van der Veld dateert uit zijn jeugd. Een herinnering is, dat hij als jongen met een bakkersfiets - maar dan een met een bollenmand voorop - eens Achmenis-bollen moest halen bij de familie Van der Veld in de Kanaalstraat. 'Ook werden bollen gekocht bij H. Verdegaal in Sassenheim, Mieke's broer. Het doet mij daarom genoegen als bollenman de tentoonstelling Three of a Kind te mogen openen. Met die prachtige olieverfschilderijen van bolgewassen en landschappen van Mieke. En die fraaie sculpturen van brons, granito en staal van de twee-eenheid Frans en Truus.' Als dank werd Boot verrast met een vogel van brons en een klein schilderij van krokussen, vervaardigd door de kunstenaars.

De drie kennen elkaar ook al langer. Onder andere van Kunstkring 88, waarvan zij deel uitmaken. Volgens Verdegaal was het idee om een keer gezamenlijk te exposeren jaren geleden al geboren, maar kwam het er niet van. 'Tot Frans mij drie maanden geleden hieraan herinnerde. Dit betekende wel, dat ik mijn collectie schilderijen in heel korte tijd met enkele nieuwe werken moest uitbreiden. Het zijn drie landschappen met bijzondere bolgewassen geworden, waarvan ik het schilderij dat ik Voorjaar in Keukenhofbos heb genoemd persoonlijk het mooiste vind. Hierop heb ik een veld met blauwe boshyacintjes afgebeeld tussen de bomen, waarvan het frisse jonge blad wordt beschenen door de lentezon. Vandaar de titel.' Haar andere schilderijen bevatten eveneens voorjaar; krokussen, hyacinten en meer landschappen met bolbloemen.

Uitstraling

Frans en Truus van der Veld exposeren bijna nooit. Dat in deze tentoonstelling ruim 50 werken van hun te zien zijn, is uniek. 'We dachten eerst, dat het te veel zou zijn, maar in 't Huys Dever komt alles prachtig tot z'n recht', stelt zij. 'Het is een heel mooie expositieruimte met veel nissen, waarin een kunstwerk als Labyrint volledig kan worden opgehangen. In de expositie hebben we onze mooiste stukken van de afgelopen tien jaar. Wat mij persoonlijk het meest aanspreekt, is Pandora, een vrouwentorso van brons en granito. Dit heeft een bijzondere uitstraling.' Het echtpaar is zaterdag 11 april, zondag 19 april en zondag 3 mei in 't Huys Dever aanwezig. De tentoonstellingsperiode loopt tot en met zondag 10 mei.