Middag in Italiaanse sferen

04 february 2013
Sassenheim

Niccoló Ammaniti (1966) is momenteel één van de bekendste Italiaanse schrijvers. Van zijn bestseller Ik haal je op, ik neem je mee zijn er in Nederland 300.000 verkocht. Nu is één van zijn romans, Ik en Jij verfilmd door de Italiaanse Oscarwinnaar Bernardo Bertolucci, bekend van onder andere Novecento, Last Tango in Paris en The Last Emperor. Op het Rotterdams Filmfestival kreeg het verfilmde boek al lovende kritieken en op zaterdag 2 februari ging de film in Amsterdam in premiére.

Verheugd
Wagner, zelf een groot fan van Ammaniti en organisator van deze dag, zocht drie jaar geleden contact met de beroemde schrijver en was zeer vereerd dat hij de Nederlandse boekhandel in Sassenheim wilde bezoeken. 'We hebben ons ontzettend op zijn bezoek verheugd maar nu hij er helaas niet bij kan zijn, zullen we hem een mooie kaart en een foto van alle fans toezenden zodat hij weet dat er aan hem gedacht wordt', aldus organisator Wagner. 'We bieden de bezoekers een alternatief programma aan in Italiaanse stijl en hopen dat Ammaniti in de toekomst nog eens zijn opwachting in de boekwinkel kan maken'. Voor de aanwezigen waren er Italiaanse hapjes en drankjes en lagen er kookboeken, reis- en taalgidsen klaar en een ruime selectie van de verschillende boeken van Ammaniti.

Introvert
Het boek Ik en Jij beschrijft het verhaal van de veertienjarige Lorenzo, een introverte en wat neurotische jongen die maar moeilijk contact kan maken met zijn leeftijdsgenoten. Hij is het liefst alleen en zijn moeder maakt zich ernstige zorgen om hem. Om haar gerust te stellen vertelt Lorenzo haar een leugen. Dit brengt hem in contact met zijn halfzusje Olivia, die hem uiteindelijk van grote steun blijkt te zijn. 'Dat Ammaniti vroeger biologie heeft gestudeerd is ook in dit boek goed terug te zien', vertelt Marisa Jansen-Miglioli, lerares Italiaans in de regio, waarna zij haar voordracht uit het boek in het Italiaans vervolgt. 'Diverse personages worden regelmatig met insecten vergeleken', legt Jansen-Miglioli uit terwijl diverse bezoekers, sommige met het boek al in de hand, aandachtig staan te luisteren. Aan het eind van de boekpresentatie kruipen de bezoekers bij elkaar om een groepsfoto te maken die, samen met een kaart, naar Ammaniti opgestuurd zal worden.

Uiteindelijk wordt er met Italiaanse wijn geproost op een bijzonder boek. De verfilming van het boek is 7 februari voor iedereen in de bioscoop te zien.