Koude weer heeft weinig invloed

02 may 2016
Voorhout

Na de aubade en het huldigen van de gedecoreerden kan het handelen van start. Het vrijmarktterrein heeft nog lege plekken. Er zijn ongeveer vijftig procent minder handelaren volgens André Floor commissaris bij Oranje Vereniging Voorhout. Hij staat strak in het pak zonder overjas achter de Oranjekraam en schat dat er 120 plekken bezet zijn. Toch is men er vroeg bij zijn. 'We waren hier al om zeven uur', zegt Joes stoer. Met zijn ouders, zijn broer Tijn en zusje Jonne heeft hij een 'gigaplek' van tien meter op het Raadhuisplein in Voorhout. De zolder is opgeruimd want er moet een extra kamer komen. 'Twintig cent', zegt Jonne. De prijs van de poppetjes in de grote plastic bak. Het goedkoopste dat ze heeft. Ze heeft rode wangen en een kleurrijke muts op. Het is koud. De opbrengst is voor de inrichting van de kamers van haar broers. 'Ik heb al een nieuwe kamer.' Verderop zitten Carlijn en Florien op rode zitzakjes achter hun bijna lege kleed. Tevreden kauwen ze op een snoepje. Het is pas 11.00 uur. Hoe kan dat? Ze hebben een verkooptruc. 'Als je wat koopt, krijg je een snoepje', zegt Florien ontwapenend. 'Maar we geven ook wel eens wat weg, als mensen het goed kunnen gebruiken', zegt haar moeder glimlachend. 'Ik wil niets meer naar huis terug nemen'. In Noordwijkerhout zijn de oranje activiteiten geconcentreerd bij de Witte kerk en schijnt om 13.00 uur de zon. Het is gezellig druk, maar niet overvol zoals vorig jaar. Scouting groep Bosgeest verkoopt tweede hands spullen om het verenigingsgebouw te onderhouden en het zomerkamp te betalen. Merel, Niclas, Nick en Ulan staan bij het aardewerk. Op de achtergrond is een bandje van Koningspop te horen. Ulan is de jongste. Zij verkoopt voor het eerst spullen op een vrijmarkt. Een schoteltje twintig cent. Ze heeft het naar haar zin. 'Het is voor een goed doel', lacht ze.Tijdens Koningsdag Noordwijkerhout werden 10 taarten uitgereikt aan die inwoners die vóór 7.00 uur de nationale driekleur in top hadden. De taarten zijn aangeboden door Bakkerij van Eeden en de Firma Wout Hogervorst. De gelukkigen dit jaar waren: Fam. Groenen (Herenweg), Fam. van Ruiten (de Boender), Fam. Warmerdam (Westeinde), Fam. Immerzeel (Leidsevaart), Fam. Kruijt (Braambos), Fam. Beukema (Andellaan), Fam. Vogels (Brittenhuis), Fam. Bakker (Zeestraat), Fam. Kors (Hortus) en Fam. Duivenvoorde (Groenewege). De prijzen voor de leukst geklede personen tijdens de Koningsbingo waren Mevrouw Smit-Bellekom (Munnekweweij) en Diny Spruit (Puijckendam). Het Noordwijkerhouts Golfkampioenschap trok117 deelnemers. Prijzen waren voor Rob van Elzen (Longest heren), Katinka Pennings (Longest dames) en Dick Hoette (Neary). De Hole in one was voor Kees Warmerdam. Prijswinnende dames: 1e Corrie Klein, 2e Leonie Slobbe, 3e Ria Warmerdam.

Bij de heren werd Jaap van Heiningen 1e. De 2e plek was voor Andy Baker, 3e werd Rob den Elzen. Menwedstrijden: Enkelspan pony; Koos Wijnands.

Enkelspan paard: 1e Marcia van Schooten (Joey), 2e Jan Hogervorst (Belle), 3e Han Hogervorst (Jasmine), 4e Leo v.d. Poel (Jack), 5e Ton Vogels (Eef). Tweespan: 1e Aad Salman (Karel en Noa), 2e Marian de Ruiter (Anna en Guus), 3e Jeroen de Haas (Sara en Lisa). Langspan; 1e Kimberly van Beelen (Epril, Mimi, Jordas en Shesar), 2e Jeroen de Haas (Liza, Sara en Tessa). Kris Kras Cross voor de jeugd; (met begeleiding)1e Tygo Broekhoef.

Zonder begeleiding; 1e Tess v.d. Leeden met Gijs, 2e Lynn v.d. Leeden met Spirit, 3e David Abrahamse met Dimmbra, 4e Fleur v.d. Putten met Lola. De winnaars van de Klaverjaswedstrijd zijn geworden: 1e Lia van Nobelen, 2e Dolly Turk en 3e Piet de Haas.