Nieuwe supersnelle boten voor Politie Hollands Midden

25 march 2016
Katwijk

Met vaardige hand slaat de Alphense teamchef John Nieumeijer een fles Prosecco stuk op het anker van de P714. 'Ik doop u Sjaak II en wens u behouden vaart.' Schipper Sjaak kijkt glunderend toe. De Katwijkse teamchef volgt, met handschoenen aan, de veiligheidsvoorschriften. Maar de fles ketst van de ankerplaat van de P716, glijdt uit zijn handen en raakt, net niet gevolgd door de teamchef zelf, te water. Langzaam zinkt de fles naar de bodem langs de kade van de Woubrugse jachtwerf Hollandia waar de doopplechtigheid woensdag 23 maart plaatsvindt. 'Toch niet te zuipen, laat maar gaan.' De teamchef kan er zelf ook hartelijk om lachen.

De 714 is operationeel in het Alphense vaargebied en inzetbaar in de vaargebieden Kaag en Braassem en Nieuwkoop. De boten zijn gebouwd volgens een nieuw ontwikkelde nationale politiestandaard waar de bemanningen zelf invloed op hadden. Schipper en wijkagent Leo Roubos van het team Kaag en Braassem heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de standaard en heeft de boten onder de kust van Portland op zee mogen testen.

Lifelines

Albert Six van Vesters, de Nederlandse importeur en leverancier van Ribcraft, is bijzonder tevreden over de samenwerking met de politie, als opdrachtgever en klant. 'De boten voldoen aan alle standaardeisen, maar de inbreng vanuit de teams heeft ook tot praktische aanpassingen geleid. Zo is de Katwijkse boot uitgerust met lifelines op de bak- en stuurboorddrijvers. Op de Alphense boot ontbreken die. 'Katwijk vaart ook op zee. Onder zwaardere weersomstandigheden kunnen de bemanningen zich zekeren aan de lifelines om te voorkomen dat ze overboord slaan. Op binnenwater zitten die lifelines ons alleen maar in de weg,' legt Roubos uit.

De boten zijn uitgerust met Hyphoists of Jason Cradles, een systeem om slachtoffers, al dan niet buiten bewustzijn, binnenboord te halen. Alle bemanningen zijn in het bezit van het klein vaarbewijs 1 en 2 en beschikken over een Marifoonlicentie. Naast de theorie trainen ze regelmatig hun schippers- en vaarvaardigheden. 'Onze bemanningen zijn goed opgeleide en getrainde professionals die kunnen varen en schipperen', benadrukken beide teamchefs.