Inloopavond Katwijkerbroek

23 february 2016
Katwijk

Vertegenwoordigers van Homeflex en de gemeente Katwijk waren aanwezig om vragen te beantwoorden of toelichting te geven op de plannen.

Ervaring

Homeflex heeft ruime ervaring met de huisvesting van arbeidsmigranten. Het bedrijf verzorgt al de huisvesting van 1600 tot 1700 flexwerkers in onder meer Rotterdam, Dordrecht en Spijkenisse. Voor deze huisvesting huurt het bestaande woonruimte. In Katwijkerbroek heeft Homeflex het plan om, voor een periode van tien jaar, 16 nieuwe wooneenheden, verdeeld over twee woonlagen, te realiseren. Ieder wooneenheid bestaat uit vier eenpersoonsslaapkamers, een gemeenschappelijke woonkamer en een keuken. De wooneenheden worden door Homeflex ingericht en compleet verhuurd en gecontroleerd. Gedurende 20 uur per week is een gemeentelijke beheerder op het complex aanwezig, terwijl 24 uur per dag en zeven dagen van de week een clustermanager van Homeflex bereikbaar is.

Overlast

Er zal een zero tolerance beleid gehanteerd worden op het complex. Indien een huurder overlast veroorzaakt, wordt de huur opgezegd. Echter, gezien ervaringen met soortgelijke huisvestingscomplexen, wordt overlast niet verwacht. De bedoeling is dat er een klankbord- of begeleidingsgroep komt, bestaande uit ondernemers en buurtgenoten van Katwijkerbroek, de wijkagent, de gemeente Katwijk en Homeflex. Deze begeleidingsgroep volgt het project op de voet en evalueert de ervaringen.

Geen vertrouwen

Ondanks alle verzekeringen en geruststellende woorden van Homeflex en de gemeente Katwijk geloven bewoners het niet. Theo Lievers heeft geen vertrouwen in de gemeentelijke toezeggingen: 'Bij wie moet ik terecht als die gemeentelijke beheerder veel minder dan 20 uur aanwezig is. Ik kan dat best melden bij de gemeente, maar je hoort er niet meer van.' Kennelijk wordt zijn mening gedeeld door anderen. Want een van de aanwezige dames valt hem bij: 'Ja, een reactie op je klachten krijg je niet van de gemeente.'

Het laatste woord over de realisatie van deze woningen is binnenkort aan de gemeenteraad.