Grondstoffen jutten op strand

18 august 2015
Katwijk

Noortje Schrauwen, een Leidse jongedame met passie voor duurzaamheid kwam met het idee slechts drie maanden geleden. Ze is een fervent bezoekster van het Katwijkse strand en weet uit eigen observatie dat ondanks de vele schoonmaakacties toch nog klein afval achter kan blijven, waaronder stukken net of plastic, ballonnen en sigarettenpeuken. Schrauwen vertelt bevlogen verder: 'De verzamelde grondstoffen worden door de werf apart gehouden zodat we weten wat allemaal binnenkomt. Ook wordt onderzocht welke producten hiervan gemaakt kunnen worden. In peuken zit bijvoorbeeld cellulose, het is interessant om te onderzoeken tot welk product dat kan leiden'.

'Duurzaamheid is mijn passie en graag wil ik mensen inspireren om ook iets te doen aan hun leefomgeving', zegt de standjutster opgewekt, die met de speciale strandjuttersschoudertas het strand afspeurt uitkijkend naar grondstoffen (rommel). De 'jut-tas' is gemaakt van eco-jutte met een waterbestendige binnenkant en lange schouderlussen. Zodra het project van start gaat, zijn de tassen dagelijks in groot en klein formaat (voor kinderen) verkrijgbaar bij de deelnemende strandpaviljoens. Na inlevering van een volle jut-tas bieden de paviljoens een gratis versnapering aan. Volgens Schrauwen zijn de tassen al zeer populair. 'De tassen worden eerst hergebruikt voor het jutten, maar we krijgen al vragen of we ze verkopen. Dat gaan we wel doen denk ik. Gaaf dat mensen er graag mee rond willen lopen', glimlacht Schrauwen.

Het strandjutten in Katwijk is een proefproject. Door het inzetten van een herkenbare tas zijn de juttende wandelaars niet zomaar afval-ruimers, maar worden ze beschouwd als ambassadeurs voor een schoner strand. De drie strandjutdames breiden het initiatief bij succes graag uit langs de gehele kust en andere natuurgebieden in Nederland. Maar eerst wordt gekeken hoe het door de Katwijkse strandbezoekers wordt opgepakt. Voor de dames is het project geslaagd wanneer mensen met plezier het jutten hebben ontdekt en afval gaan waarderen als grondstof. Lees meer op www.grondstofjutters.nl.