Veel verhalen over vroeger

18 february 2014
Katwijk

Bij de Rijnmond is 30.000 m3 zand afgegraven, vervoerd naar een depot en daarna gezeefd. Bij dit zeven was steeds een archeoloog aanwezig. Bert Zandbergen - what's in a name - was een van hen. Ballast Nedam werkt 24 uur per dag en 7 dagen van de week, dus de archeologen moesten ook. Maar niet in een twee-, maar in een drieploegen systeem. 'Het was koud en ik heb bij de aangetroffen voorwerpen geen echte rillingen over mijn rug gevoeld', aldus Zandbergen. 'Het meeste wat op de 4 cm zeven achterbleef was afkomstig uit onze 20e en 21e eeuw.'

De graafmachines werken GPS-gestuurd. Daarmee is exact te bepalen waarvan grond uit het depot afkomstig is. Wordt er iets interessants aangetroffen, is de exacte vindplaats te herleiden. Bij interessante vondsten mag een archeoloog het werk stil leggen voor nader onderzoek. Dat is in feite niet door een archeoloog maar een veiligheidsfunctionaris gedaan toen los van het archeologische onderzoek bij toeval een oude zeemijn werd ontdekt.

's Middags konden kinderen voor archeoloog spelen. Zij mochten in bakken zand kijken of zij nog bijzondere zaken aantroffen. Voor die noeste werkers wachtte als beloning een frisbee.

Uitgebreid werd verteld over de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Zou Katwijk haar geheimen over Brittenburg gaan prijsgeven? Zekerheid over Brittenburg bestaat nog steeds niet. Wel veel verhalen van horen zeggen. Geen fotomateriaal uit de vorige eeuw toen mensen de Brittenburg nog meenden te hebben gezien. Zo heeft Katwijk haar eigen 'Monster van Loch Ness'. Mooie verhalen, die meer aan de man gebracht zouden moeten worden. Een mooie taak voor de citymanager als de Limes op de Unesco Werelderfgoedlijst komt en Katwijks erfgoed daarvan een hoeksteen blijkt.