Gratis kookboek voor voedselbank

15 october 2013
Sassenheim

In het boek staan recepten en tips voor lekkere, gezonde maaltijden voor weinig geld. Toen Willemien Wagner, de eigenaar van de boekhandel, dit boek onder ogen kreeg, kwam zij op het idee om er iets mee te doen. 'Mensen die gebruik maken van de Voedselbank zullen dit boek misschien niet gauw aanschaffen,' bedacht zij, 'terwijl juist zij er veel aan kunnen hebben. Ik heb de uitgever van het boek benaderd; uitgeverij Karakter, en toen ik vertelde dat ik een actie had bedacht om het boek beschikbaar te krijgen voor de Voedselbank, vonden ze dat zo'n sympathiek idee dat ze het boek wel wilden doneren'. Merlien Welzijn werd uitgenodigd om haar boek onder de aandacht te brengen. Ook Jannet Hylkema werd uitgenodigd, als vertegenwoordigster van de Voedselbank.

Meesterkok

Merlien Welzijn vertelde: 'Ik ben geen kok, ik heb gewoon opgeschreven hoe ik het zelf doe. Vanuit mijn jeugd weet ik hoe het is om van weinig geld rond te moeten komen. Maar gezond en lekker eten is voor iedereen belangrijk. Ik heb met verschillende koks over mijn boek gesproken en van Meesterkok Ron Blaauw zijn twee recepten opgenomen voor een heerlijke maaltijd die minder dan een tientje kost. Kok Pierre Wind was ook enthousiast, hij verwacht dat het boek een bestseller wordt'.

Vis

De schrijfster overhandigde vervolgens vijftig exemplaren van Koken voor 4 personen voor 5 euro aan Jannet Hylkema, die het geschenk namens de Voedselbank dankbaar in ontvangst nam. Haar reactie: 'Dit is toch enig? We gaan bij het samenstellen van de pakketten en het kopen van verse groente rekening houden met de recepten uit het boek. Zoiets als een 'recept van de week'. Ik zeg altijd: we geven liever de hengel dan de vis'.