Portret van een stoere koningin

08 april 2013
Noordwijkerhout

Een ode aan haar moeder was eigenlijk de inspiratie voor het portret dat Natacha Hulsebosch maakte van koningin Beatrix voor de expositie Beeld van Beatrix. 'Toen ik de oproep hoorde dacht ik dat het leuk zou zijn om haar te portretteren. Mijn moeder was altijd erg koningsgezind en door op deze manier met de koningin bezig te zijn hou ik voor mijzelf, zes jaar na haar overlijden, mijn moeder levend'.

Bij het maken van het portret, en met haar moeder hierbij in gedachten, wilde Hulsebosch een stoere koningin maken. 'Eentje die een lintje verdient'. Eerst groots met een grote mantel en medailles, lintjes en grote grafische patronen. 'Uiteindelijk viel mijn oog op een uitsnede van haar gezicht en dat was zo sterk, dat ik besloot verder alles weg te laten. Ze bleef overeind, zonder typerend kapsel, zonder kroon, gewoon Beatrix, een sterfelijk mens'.

De tentoonstelling op Het Loo, waar uiteindelijk 68 van de ruim 2000 ingezonden kunstwerken worden geƫxposeerd, werd op 30 januari bezocht door koningin Beatrix zelf. Hierbij waren onder andere juryleden Jan des Bouvrie en Sacha de Boer aanwezig.

Decor

Haar digitale artwork, Trixel, van Beatrix werd op de tentoonstelling gekocht door Jan des Bouvrie. 'Mijn kunstwerk werd veel gebruikt als decor voor interviews van binnen- en buitenlandse media en daarom stonden de juryleden er steeds voor. Uiteindelijk trok ik de stoute schoenen aan, gaf mijn kaartje aan Jan des Bouvrie en vroeg hem op de foto te gaan voor het beeld. Dat wilde hij wel maar zei tegelijkertijd ook mijn beeld te willen kopen. Ja, toen stond ik wel even met mijn mond vol tanden'.

Beleving

Zelf heeft Hulsebosch niet gesproken met de koningin. 'Van alle foto's die ik heb gezien van de koningin met de kunstwerken, vind ik dat ze bij mijn kunstwerk, het meest open staat te kijken' vertelt Hulsebosch. 'Je ziet hoe ze het beleefd. Andere werken hebben ook soms zware lading en beleving, en dan zie je haar dat ook zo beleven. Heel leuk dat ze bij mijn beeld zo open staat te kijken, met een glimlach op haar gezicht. Toch geweldig dat je dat kunt als kunstenaar'.