Portretten van Turkse dienstplichtigen

28 january 2013
Sassenheim

Met dit project, genaamd project 'Portre', wat portret in het Turks betekent, snijden zij een controversieel onderwerp aan; de omgang van Nederlandse en Turkse mannen met de verplichte militaire dienstplicht in Turkije.'Wij hebben gemerkt dat dit een onderwerp is dat erg 'leeft' onder zowel Turkse mannen die wonen in Turkije, als bij Turkse mannen die wonen in Nederland. Wij willen graag gehoor geven aan hun verhalen en deze kenbaar en bespreekbaar maken bij een groter publiek', aldus Reizevoort. Dit doen zij door middel van een portretserie en een korte documentaire.

Toekomst

'Engin vertelde ons dat als hij afgestudeerd zou zijn, hij meteen in militaire dienst zou moeten. Wij besloten hier meer onderzoek naar te doen'. Afgelopen november stapten beide studentes in het vliegtuig naar Istanbul en ontdekte dat elke man met een Turkse nationaliteit in dienst moet voor hij de leeftijd van 45 jaar bereikt. 'Door het opleggen van deze dienstplicht moeten veel ambitieuze mensen hun studie of werk onderbreken, terwijl zij het gevoel hebben dat hun toekomst ergens anders ligt. Wanneer zij hun dienstplicht weigeren te vervullen, lopen ze het risico een gevangenisstraf te krijgen van één tot drie jaar', legt Reizevoort uit.

De reacties op het project zijn heel wisselend. 'Aan de ene kant ligt het zeker politiek gevoelig en realiseren we ons dat we voorzichtig te werk moeten gaan. Aan de andere kant ervaren wij het wel als een goed te bespreken onderwerp', licht Reizevoort toe.

Platform

In samenwerking met Voordekunst, een platform voor creatieve projecten, proberen ze het project te financiëren. Geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid om het project te steunen door middel van een donatie. In ruil hiervoor krijgen de donateurs wat terug van de projecthouders. 'Tot nu toe verloopt de crowdfunding actie via Voordekunst erg goed, de reacties zijn hartverwarmend! Men kan ons via deze weg steunen tot begin juni.'

www.voordekunst.nl