Haarlemse wint Poëziefestival

06 november 2012
Hillegom

'Het is van alle tijden, dat mensen hun diepste gedachten, ideeën en creatieve bedenksels over tal van onderwerpen aan het papier toevertrouwen', zei cultuurwethouder Gerrit Kleijheeg in zijn welkomstwoord. Papier is het tegenwoordig niet altijd meer, dus hij voegde er aan toe: 'Van kleitablet tot I-pad'. Het thema Geheim sprak duidelijk heel wat dichters aan en er werden heel wat geheimen onthuld. Vele inzenders hadden zich kwetsbaar opgesteld. Kleijheeg: 'Deze gedichten gaan over het leven, over zowel vreugde als verdriet'.

Verschillende poëten met eervolle vermelding droegen hun eigen werk voor en kregen een door de juryleden getekende oorkonde. Cora de Vos als eerste, met haar verrassende gedicht over de Beatles in Hillegom, 5 juni 1964. Grappig was de bijdrage van Freek Boon: 'Mijn kapper heeft geen roddelblad - ik kom dus niets te weten. Zo blijft voor mij dus fijn geheim - wat heel veel anderen weten'. Anne Rozenboom zorgde met Schijn voor een nadenkende stilte onder het publiek.

Na de pauze waren de winnaars aan de beurt. Irma Kurpershoek (Coming out) en Inge Boulonois (Schuilt als een bang kind) ontvingen een gedeelde derde prijs. Voor beiden was er een fraaie kristallen presse-papier en een oorkonde. Tweede prijs winnares Judy Koot kreeg met Droomkoning de handen op elkaar. De hoogste eer was voor de Haarlemse Riet van Schie. Langs haltes heette haar dichtwerk over herinneringen aan haar moeder. De prijswinnaars kregen alle vier een ingelijste versie van hun gedicht. Een mooie afsluiting van een zeer succesvolle wedstrijd.