Instrument tegen vandalisme

15 october 2012
Katwijk

De kunstenaars hopen natuurlijk zo lang mogelijk in dit gebouw te kunnen blijven. Omdat de kunstenaars waarschijnlijk toch binnenkort weer uit het gebouw moeten omdat het afgebroken wordt, willen zij het belang van leegstandsbeheer onder de aandacht brengen. Het is een succesvol instrument om vandalisme en verval tot een minimum te beperken.

Jacomien laat haar Kweekkunst zien, Ans exposeert met speksteen, fotocollages en monoprints en Ineke met ruimtelijke installaties. Ruimtelijke installaties komen vooral voor in conceptuele kunst. Bij kweekkunst is de tuin de inspiratiebron waarbij het idee belangrijker is dan de materiaal-technische afweging.

De expositie is van zeer gevarieerde aard daar ook de kunstenaars zelf zeer uiteenlopend waren. Zo zijn er beelden van steen en hout, ruimtelijke installaties maar ook objecten van staal. De oude klaslokalen worden in ieder geval goed gebruikt en ook de ruimte buiten wordt gebruikt om ruimtelijke installaties neer te zetten.

Wilgentak

Maar ook schilderijen en krachtschilden zijn er te bewonderen. De krachtschilden zijn gemaakt door Marie-Jose Holtgrefe uit Katwijk. Een krachtschild wordt ook wel een medicijnschild genoemd. Ze werden gebruikt door de Indianen als bescherming maar eveneens als reflectie van hun gaven. 'Ze worden allemaal met een wilgentak gemaakt die ik 's nachts met volle maan onderdompel', aldus Holtgrefe. Tijdens het dompelen voegt zij er een bepaald gevoel aan toe zodat deze tak, die uiteindelijk onderdeel wordt van het krachtschild, een betekenis krijgt. Naast haar lokaal waren schilderijen van Annelien Montsma-Kobes te bewonderen. Die zijn duidelijk geïnspireerd door het mysterie van het leven. Frank Durand, beeldend kunstenaar stelt er prachtige beelden tentoon, die gemaakt zijn van zeer uiteenlopend materiaal. Zo gebruikt hij onder meer albast, unuit en opaal.

Mochten er meer eigenaars van leegstaande panden zijn, die graag 'kunstoppassers' willen plaatsen, dan kunnen zij zich melden bij kunstinleegstand@hotmail.com.