Scream Bloody Scum

02 october 2012
Katwijk

Zo'n 150 metal-fans - veelal 30-plussers - waren naar Katwijk afgezakt voor een avondje stevige muziek. Moest het publiek bij de eerste bands nog wat op dreef komen, toen het uit 'hometown' Katwijk afkomstige The Impaler begon, kwam de sfeer er pas goed in. Lekkere thrash en een uitstekend brullende frontvrouw. Met maar liefst drie bands met een vrouw in hun gelederen, waren de dames op het podium sowieso goed vertegenwoordigd.

Het festival leunde veel op nostalgie en sentiment. Zelfs de kaartjes waren hetzelfde als in de gloriedagen van de jaren '80 en '90. Een hoog 'oude bekende-gehalte' zorgde voor een gezellige sfeer. Even bijpraten en old school waren veel gehoorde klanken binnen en buiten. Terwijl vooral Krush en Entrapment op de - eigenlijk te kleine - Bloody Stage veel indruk maakte op het publiek, was er in de grote zaal op de Scream stage vooral death metal te bewonderen.

Volgend jaar al willen de organisatoren een 'open air' gaan houden op het parkeerterrein Noordduinen dat voor Scum ligt. Een ambitieus project die elke oud 'scummer' doet denken aan de Dynamo open air's. 'Het is te hopen dat Scum dan wel wat meer variatie in de programmering gooit. Want hoe gezellig en professioneel alles was, het was wel erg veel van hetzelfde laken een pak', aldus Richard Grimbergen.

Na de afsluitende coverband Slowbituary was het buiten drukker dan binnen. Inderdaad: Old School en catching up.