Bijbel gered van ondergang

01 december 2011
Hillegom

De uit 1714 afkomstige Keur-Bijbel is vernoemd naar de gebroeders Jakob en Pieter Keur van de gelijknamige drukkerij te Dordrecht. Het oude boekwerk heeft bijna driehonderd jaar opengeslagen op de kansel gelegen. Predikanten leunden er op, lieten de mouwen van hun toga erover glijden daarmee 'pijschade' veroorzakend en hebben er wellicht in het vuur van hun betoog speeksel over gesproeid. Zaken die een oude Bijbel bepaald geen goed doen, zo bleek. De hoeken van vele pagina's waren weggesleten of gescheurd, en de openliggende pagina's hadden het vuil van eeuwen vergaard.

Bij Hoogduin Papierrestauratoren in Delft wisten ze er echter wel raad mee. Maaike Heemskerk, werkzaam bij deze firma, haalde de Bijbel uit elkaar en deed alle pagina's stuk voor stuk in bad. De beschadigde pagina's kregen nieuwe hoeken en opgevulde gaten. Dat gebeurde door een wonder van papiertechniek, de aanvezelstraat. Een soort lopende band waarop de oude pagina's worden geheeld met nieuw papierpulp.

Sinds zondag 27 november is de oude Keur-Bijbel uit 1714 weer terug op zijn plek in de Maartenskerk en ligt daar weer opengeslagen. De Kerkenraad van de PKN-gemeente Hillegom bedenkt op dit moment hoe ze de Bijbel voor nieuw verval kunnen beschermen. De restauratie was namelijk bepaald geen goedkope aangelegenheid.