Problemen in de Vossevaart

19 july 2011
Hillegom

Het schip van de familie Boot is 6,05 meter breed. Omdat het van Hoogheemraadschap Rijnland vanaf de damwand 7 meter in het water mag uitsteken houdt dat in: 95 centimeter van de kant gaan liggen. De buurboot blijkt echter 6,60 meter breed en heeft ook, in tegenstelling tot de zestien andere woonboten in de vaart, toestemming om met omloop 7,10 meter breedte te gebruiken en bovendien 1,5 meter uit de oever te liggen. 'Daar begrijpen wij helemaal niets van', aldus Henk Boot. Zijn bootterrasje ligt aan de waterzijde en verdwijnt nu totaal achter 1,5 overstekende meter buurboot. Bovendien is het uitzicht een heel stuk gereduceerd. 'Dit is meten met twee maten. De breedte van de woonschepen mag een derde van het water innemen. Aanvankelijk zou deze vaart 23 meter worden. Het is maar 21 meter. Onze buurman neemt dus duidelijk meer dan een derde van de vaart in beslag. En wij kijken tegen een muur aan'.

Dat is niet overdreven. De woonschepen liggen zeer dicht op elkaar. Meer dan dertig centimeter zit er nergens tussen en de hoge wand van de buren rijst omhoog als een schutting. Ook nog brandgevaarlijk, vindt Boot. Dat aspect is overigens in de gemeenteraad al naar voren gebracht. 'Je moet er niet aan denken dat er op een van de schepen brand komt, want dat slaat onmiddellijk van de ene naar de andere boot over'. Er wordt gewacht op een uitspraak van Hoogheemraadschap Rijnland. De familie heeft er intussen een advocaat op gezet en verwijt ook de gemeente, dat er weinig terechtkomt van de zorgplicht naar de bewoners toe. De zegswijze 'gelijke monniken, gelijke kappen' lijkt hier wel van toepassing te zijn.

Henk Boot benadrukt overigens wel, dat het wonen in Hillegom op zich goed bevalt. 'Een prettige plaats met vriendelijke mensen. Je wordt hier in de winkels ook met veel aandacht geholpen en bent nog echt klant. Als deze zaak wordt opgelost kunnen we niet anders dan blij zijn, dat we hierheen zijn verhuisd'.