Het mysterie achter Zoete Lieve Gerritje

24 november 2012

We gaan terug naar 1800. Toen leefde in Den Bosch ene Gerrit, een gevaarlijke struikrover, die de Meierij onveilig maakte. Wanneer hij op rooftocht ging, was de eerste beste boer die hij tegenkwam de klos. Hij zou zich verkleden als onschuldige vrouw om zijn slag te slaan. Met de geroofde buit ging Gerrit samen met zijn kornuiten feest vieren in herberg De Pettelaer. Het verging Gerrit niet goed. Hij werd gepakt in Amsterdam en opgehangen. Zijn galgenmaal bestond uit een brandenwijntje met suiker. Niks leuks om er een gezellig liedje over te zingen dus.

Le petit matelot
Een andere theorie is dat 'Zoete lieve Gerritje' een klein matroosje was, genoemd naar 'Le petit Matelot', dat dan weer een Frans 18e eeuws operetteliedje is. Ed Schilders boog zich over de ZLG kwestie. Hij maakte een enquête met de vraag: 'Is Zoete Lieve Gerritje een man of een vrouw?' Er kwamen allerlei antwoorden uit, maar 1 verbaasde hem toch echt: Zoete Lieve Gerritje is een koe. De schrijver Atte Jongstra suggereerde dat Gerritje een koe is die naar de veemarkt in Den Bosch wordt gebracht en daar wordt verkocht aan dn eersten boer dn beste en waarop een glaasje brandewijn gedronken wordt. Kortom, er is onduidelijkheid over Zoete Lieve Gerritje.

Wat gaat er naar Den Bosch toe?
Dan het liedje. De tekst past wel bij het verhaal over de bandiet die boeren beroofde. Maar het roept ook vragen op. 'Dat gaat naar Den Bosch toe, Zoete Lieve Gerritje.' De hamvraag: WAT gaat er dan naar Den Bosch toe? 'Wie zal dat betalen, zoete Lieve Gerritje?' WIE zal WAT betalen eigenlijk? Een vreemde tekst... Het lied was ook voor Toon Hermans een ontzettende hersenkraker. Hij kon het niet laten rusten en benoemde het lied in 1980 in zijn conference 'One man show'. Luister maar eens naar het YouTube-fragment hieronder. Helaas zonder beeld, vanwege rechtenkwestie. Maar zijn stem zegt al genoeg. Op 00:40 minuten begint Toon over het liedje. Helaas kwam ook deze grootmeester niet veel verder en blijft het lied een mysterie. Ook vond ie het een stom lied. Dus aan Toon hadden wij Bosschenaren ook niet veel.

De vraag rijst: wie kent het echte verhaal van Zoete Lieve Gerritje? En het lied dat er achter schuil gaat? We willen het graag weten. Reageer!