Halve eeuw korfbal in Capelle aan den IJssel

10 june 2013

Ada Ouwerkerk was betrokken bij de oprichting van De Kapellen. “De korfbalbond was actief bezig met het uitbreiden van het aantal korfbalverenigingen. Mensen werden enthousiast gemaakt een vereniging op te richten. Onder andere werden er advertenties geplaatst in kerkbladen. Op die manier is het balletje bij ons gaan rollen en zijn we met een groep jongeren de uitdaging aangegaan. En dat pakte goed uit, want De Kapellen groeide al snel uit tot een mooie club. Onderdak vonden we bij voetbalvereniging Capelle. Later kregen we een eigen terrein in Capelle-West. Met mijn man Cees ben ik jaren actief geweest bij het reilen en zeilen van de club.”

Ook in 1963 werd korfbalvereniging De Bermen opgericht. Zij vonden een thuishaven op sportpark Couwenhoek. Een paar jaar na de oprichting werd de zesjarige Rob Fase lid. Vanaf dat moment was korfbal zijn lust en zijn leven. “De Bermen was een fijne club waar ik hele mooie jaren heb beleefd. Een vereniging waar hele families zich thuis voelden en waarmee we mooie resultaten hebben bereikt.”

Toch was het Rob Fase die als één van de eersten vond dat de twee Capelse korfbalverenigingen moesten fuseren. “Dat was niet vanzelfsprekend. Er waren veel cultuurverschillen en hier en daar ook wel wat rivaliteit. Daarnaast hechtten beide clubs erg aan hun eigen locatie. Met een paar anderen was ik van mening dat daar over heen moest worden gestapt. Om je ambities te kunnen verwezenlijken en uit te groeien tot een club die echt mee telt, waren zowel De Bermen als De Kapellen te klein. Ik was er van overtuigd dat we met elkaar die ambities wel konden waar maken. Met nog een paar leden ben ik, zonder dat dat bekend was bij de andere leden, het gesprek met de voorzitter van De Kapellen, aangegaan. Door het proces goed voor te bereiden en langzaam en goed naar elkaar toe te werken, is de fusie prima verlopen. En als je kijkt waar KCC (Korfbal Combinatie Capelle) nu staat, dan zie je dat de verwachtingen meer dan uit zijn gekomen! Op veel terreinen behoort KCC nu tot de top in Nederland. Ik vind het prachtig dat ik daar als jeugdtrainer na 46 jaar korfballen nog steeds mijn steentje aan bij kan dragen. Ik heb net weer een kampioenschap gevierd met de kinderen. Dat gaat nooit vervelen! Maar het plezier in het korfballen staat altijd voorop. De rest komt dan vanzelf.”

Komende vrijdag is er een 40+ toernooi waarvoor zich honderd (oud) spelers hebben aangemeld. Het jubileumfeest vindt plaats op 29 juni. Oud-leden, leden en ouders kunnen zich inschrijven via 50jaarkorfbalincapelle@kcconline.nl.