Rudi Fuchs gastcurator ARTZUID 2015

17 february 2015

De vierde editie van de tweejaarlijkse internationale sculptuurroute in Amsterdam wordt gehouden van 22 mei - 22 september.

Fuchs en Bertheux presenteren een andere benadering ten opzichte van de voorgaande edities van ARTZUID. De gastcuratoren komen met een museale oplossing om de tentoonstellingslocatie - de open ruimte in het stedenbouwkundige Plan-Zuid - te bevechten. Zij kiezen voor een kleiner aantal beeldend kunstenaars, dat de openbare ruimte met ensembles van beelden opnieuw inricht. De keuze voor groepen van beelden van één kunstenaar op een bepaalde plek is zeldzaam. Dergelijke groepen zijn wel te vinden in een museale omgeving, maar vrijwel nooit in de stedelijke omgeving. Niet in Nederland en niet in het buitenland.

Op achttien podia of 'museumkamers' aan de Minervalaan, Apollolaan en op de Zuidas, komen de composities van één of twee kunstenaars met 4 - 8 werken. Concentratie en verdieping is het motto. De geselecteerde kunstenaars krijgen elk een eigen podium, ingericht met ensembles van monumentale sculpturen. Deelnemende kunstenaars zijn internationale hedendaagse grootheden, zoals onder andere Georg Baselitz, Jaume Plensa, Tony Cragg, Mimmo Paladino, Ai Weiwei, KAWS, Markus Lüpertz.

ARTZUID 2015 is gratis toegankelijk. Meer informatie, het boeken van rondleidingen en bestellen van de catalogus via www.artzuid.nl.