Find your tune

19 may 2014

Het is de levensles van de 'coole jazz-opa' Harry: 'Wie zich goed voelt, en dus in tune is, zorgt beter voor de wereld'. Deze universele boodschap was voor Annouk Post van creatief bureau YOI en Charlotte Waes en Marieke Vinck van conceptstore Charlie + Mary in Zuid de drijfveer om duurzame mode op de kaart te zetten. Samen startten ze daarom in april het label Harry. Deze maand organiseert het drietal een reeks jazzy Harry-evenementen in Zuid.

Urban fairytale

Het personage Harry is gebaseerd op de opa van initiatiefneemster Annouk Post. Twee jaar geleden raakte zij geïnspireerd door de herinneringen aan de verhalen van haar overleden grootvader, die ook daadwerkelijk Harry heette. Met zijn "urban fairytale" stapte ze af op Charlie + Mary-duo Charlotte Waes en Marieke Vinck, en niet veel later was het duurzame kledinglabel Harry een feit. 'Het verhaal van opa Harry gaat zo', vertelt Charlotte Waes: 'Er was eens een muzikant die het leven zag als een lege notenbalk. Gedurende je leven komen daar steeds meer noten op, die samen je 'tune' vormen. Wat die tune precies inhoudt, is voor iedereen verschillend. Iedereen heeft weer andere momenten of dingen in het leven waar hij of zij zich relaxed en gelukkig bij voelt.' Symbool voor de tune van opa Harry is een witte tanktop, die elke drager eraan moet herinneren dicht bij zijn eigen tune te blijven. De tanktop wordt dan ook verkocht als de zogenaamde Harry's gift, waar ook een boekje bij hoort waarin Harry's verhaal is opgetekend.

Talkshows

Met het kledinglabel wil het drietal de samenleving meer bewust maken van duurzame mode. Bovendien hopen zij dat mensen door hun initiatief eens stil gaan staan bij hun geluksmomentjes en gaan nadenken over waar zij nu gelukkig van worden. Zoals Waes het omschrijft: 'Het gaat ons om het verhaal; het label en bijbehorende events zijn de middelen om dat verhaal de wereld in te krijgen.' De events waar zij op doelt zijn de jazzy talkshows en Social Club Nights die deze maand in de Pijp worden georganiseerd. De talkshows zijn erop gericht mensen met elkaar in gesprek te laten gaan en stil te staan bij de term "geluk". De eerste editie vond al plaats op 1 mei. 'Het was een intieme avond met interessante gasten. Iedereen luisterde aandachtig naar elkaar, dat was mooi om te zien.' De tweede talkshow wordt morgen georganiseerd in de tijdelijke Harry's Gallery Club, ondergebracht in het pand van Charlie + Mary aan de Gerard Doustraat 84.

Social Club Nights

De Social Club Nights zijn wat losser van aard en heeft primair als doel mensen bij elkaar te brengen. Waes: 'Tot snel, zeg je vaak tegen elkaar, en vervolgens komt het er niet van. Met de jazzy Social Club Nights willen we mensen een gelegenheid bieden om dat nu eens wél te doen. Vraag je vrienden mee en kom gezellig een biertje drinken.' De eerstvolgende Social Club Night vindt half juni plaats.

Tot slot stelde het drietal van Harry de expositie 'Wall of tunes' samen, die te zien is in de tijdelijke Gallery Club. Voor de expositie schoot de Amsterdamse fotograaf Dim Balsem een serie zwart-witportretten van bekende en onbekende Nederlanders. Hen werd vervolgens gevraagd wat hun tune is. Want, zoals opa Harry het ooit zei: "Find your tune and share it." Alleen dan kun je van de wereld een mooiere plek maken.