Actie tegen wapenhandelaren bij Hotel Okura

29 may 2013

Gewapend met spandoeken, kartonnen borden en krijt waarmee ze hun boodschap op de stoep schreven, protesteerde de groep vreedzaam. Het protest is een initiatief van de Campagne tegen wapenhandel.

'Waar het ons voornamelijk om gaat is burgers bewust te maken van het feit dat grote pensioenfondsen zoals ABP beleggen in bedrijven als EADS, die kernwapens maken en onderhouden. Ook levert EADS onder meer gevechtsvliegtuigen, - helikopters, drones en raketten aan landen over de hele wereld. Ook aan dictaturen, landen die mensenrechten schenden en landen in oorlog', aldus een van de demonstranten.

Saillant detail is dat de Campagne tegen Wapenhandel zelf ook aandelen heeft in wapengigant EADS: exact vier stuks. Deze zijn een paar jaar geleden aangeschaft zodat deze vier aandeelhouders bij elke vergadering aanwezig kunnen zijn en zo kunnen inspreken en hun mening geven.

'Wij gaan straks naar binnen en mogen dan vijf minuten inspreken. Niet dat het veel helpt: de aanwezige aandeelhouders gaan er vaak niet op in, geven geen antwoord op onze vragen of zeggen dat het te politiek is', aldus een van de aandeelhouders/protesteerders.

EADS heeft vestigingen in heel Europa. Het hoofdkantoor zit in Nederland. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vindt plaats in Amsterdam.