Amsterdammers denken weinig gebruik te maken van Hanzelijn

09 november 2012
Amsterdam

Dat blijkt uit een onderzoek dat spoorbeheerder ProRail heeft laten doen door TNS Nipo. De resultaten zijn vrijdagochtend gepresenteerd tijdens een testrit op de Hanzelijn, die op 6 december officieel wordt geopend door koningin Beatrix. 

De railinfrabeheerder wilde weten hoe inwoners van de regio's Amsterdam, Almere en Zwolle denken over de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, die ruim 900 miljoen euro heeft gekost.

Van de ondervraagden uit de Overijsselse regio zei 79 procent de lijn te gaan gebruiken om naar Amsterdam te reizen. Andersom zei maar 31 procent dat.

Vooral mensen in Flevoland zijn blij met de komst van de nieuwe verbinding. Ze verwachten sneller en efficiënter richting Amsterdam of Zwolle te kunnen reizen. Bijna zeven van de tien ondervraagden uit Flevoland en de regio Zwolle zeiden ontevreden te zijn over de huidige openbaarvervoersverbinding vanuit de polders. Naast een betere verbinding verwachten inwoners van Almere, Lelystad en Zwolle dat de spoorlijn goed is voor de bedrijvigheid in de regio.

De invloed op de files in de regio schatten de ondervraagden laag in. Slechts drie van de tien ondervraagden denken dat de files zullen afnemen door de nieuwe Hanzelijn. Aan de Hanzelijn is 6 jaar gebouwd.