Rondleiding en debat op Marineterrein op Kattenburg

24 november 2011

Achter de gesloten poort van het Marineterrein speelt zich heel wat af. Vroeger was het de thuishaven van de VOC. Op dit moment bevindt zich er onder meer een keurings- en revalidatiecentrum voor militairen, het Nederlands voetbalelftal landde er met helikopters vlak voor hun rondvaart en Hare Majesteit de Koningin zet er regelmatig voet aan wal. Tijdens een rondleiding over het terrein komen bezoekers (bijna) alles te weten over de geheimen en rijke geschiedenis van het Marineterrein.

Dat na meer dan 350 jaar de gelegenheid zich voordoet dat het Marineterrein weer een openbaar onderdeel van Amsterdam zou kunnen worden, is uniek. Direct na de bekendmaking van de mogelijkheid dat het Ministerie van Defensie overweegt het terrein af te stoten, rezen vragen als: Wat kan het terrein toevoegen aan de stad? Wat vinden Amsterdammers belangrijk als ze aan een openbaar Marineterrein denken?

Daarom organiseert ARCAM, samen met de Gemeente Amsterdam, op donderdagavond 1 december een debat over de toekomst van het Marineterrein. Tijdens de bijeenkomst geven Bert Kwast van het Ministerie van Defensie en wethouder Maarten van Poelgeest aan wat de status van de ontwikkelingen is. Vervolgens staat een aantal verhalen vol inspiratie én realiteitszin over de mogelijke invulling van het terrein gepland, van onder anderen Liesbeth van der Pol (Dok architecten) en Esther Agricola (directeur Bureau Monumenten en Archeologie).

Aansluitend is er een debat met onder anderen Ton Schaap, Roberto Payer, Liesbeth Jansen, Duco Stadig en Stefan Schuwer, onder leiding van Felix Rottenberg, over de kansen en mogelijkheden voor herontwikkeling van het terrein in de toekomst. Extra bijzonder is dat voorafgaand aan het debat een rondleiding wordt georganiseerd. Tijdens een rondgang over het terrein komen bezoekers (bijna) alles te weten over de geheimen en rijke geschiedenis van het Marineterrein. Rondleiding over het terrein: 19.15 – 20.00 uur Debat in Conferentiecentrum Marineterrein: 20.15 uur – 22.00 uur Melden: bij de hoofdingang aan de Kattenburgerstraat: 19.15 uur Het Marineterrein is alleen toegankelijk met geldige legitimatie en na aanmelding. Aanmelden is verplicht, voor 1 december: via e-mail: [email protected] o.v.v. uw naam zoals vermeld op uw identiteitsbewijs en met vermelding van uw relatie tot het terrein/organisatie waar u werkzaam bent. De toegang is gratis. Parkeren op het terrein is niet mogelijk. Het conferentiecentrum is niet toegankelijk met een rolstoel. Zie voor informatie en een trailer: www.amsterdam.nl/marineterrein