Eerste hulp bij stages

13 october 2011

Het project Stages in Zuid is in het leven geroepen om studenten van MBO-niveau 1 en 2 te helpen met het vinden en behouden van een stageplek. Het gaat voornamelijk om jongeren die thuis niet worden gestimuleerd. 'Deze jongeren krijgen vaak niet voldoende begeleiding vanuit school en vanuit thuis,' aldus Annemie Wortelboer, verantwoordelijke voor het uitvoeren van het project. 'Ze hebben geen idee wat zij kunnen verwachten van de stage, en wat het stagebedrijf verwacht van hen.'

Vanaf dit schooljaar komt daar verandering in. Jongeren kunnen nu met hun stageproblemen terecht bij Stages in Zuid. Tijdens inloopspreekuren in verschillende buurthuizen in Zuid kunnen ze vragen stellen over dingen waar ze tegenaan lopen tijdens hun stage. Voor de studenten die extra aandacht nodig hebben , is er een speciaal traject met intensieve begeleiding op de stageplek. 'Het is belangrijk dat jongeren de kans krijgen om mee te doen in de maatschappij,' zegt Simone Kukenheim, portefeuillehouder Jeugd van Zuid. Het project moet ervoor zorgen dat alle jongeren in Zuid de mogelijkheid krijgen om zichzelf en hun talenten te ontwikkelen.

MBO 2- studenten Detailhandel Ahmed en Kevin vinden het een goed initiatief van het stadsdeel. Ook zij hebben in het verleden problemen gehad met stages. 'Je weet echt niet waar je terecht komt als je aan de eerste stage van je opleiding begint. Je moet het zo'n beetje zelf uitzoeken.' Toch zou Kevin zelf niet meedoen aan het project. 'Nee joh, je moet gewoon met je vrienden praten als je problemen hebt. Zij vertellen je wel hoe je het moet oplossen,' vindt hij. Ahmed is het daar niet mee eens. Hij ziet zichzelf wel naar een inloopspreekuur gaan: 'Als dat bij mij in de buurt is, zou ik er wel naartoe gaan met mijn stageproblemen. Als iemand die er echt verstand van heeft mij wil helpen, zeg ik geen nee.'

Het doel dat Zuid hoopt te bereiken met Stages in Zuid , is dat geen enkele MBO-student onnodig vaak wisselt of helemaal stopt met de stage. 'Wisselen of stoppen werkt vertragend en demotiverend voor de scholier. Bij stoppen komt het zelfs vaak voor dat de scholier helemaal niet meer naar school gaat,' legt Angèle Koenis, communicatieadviseur van Stadsdeel Zuid, uit. Het is volgens Koenis van groot belang dat de stageplek van hoge kwaliteit is. Een goede stageplek is leerzaam en werkt motiverend voor de student.

Stages in Zuid richt zich niet alleen op MBO-studenten. Ook HBO studenten kunnen terecht bij het project. Zij worden door middel van een speciaal VIP-traject aan een goede stageplek geholpen. 'Het VIP-traject is speciaal gericht op studenten die gemotiveerd zijn maar geen stageplek kunnen vinden,' stelt Wortelboer. Vaak hebben deze jongeren geen goed netwerk en komen ze daardoor niet aan de bak op de stagemarkt.

Meer weten over Stages in Zuid? Kijk op www.stagesinzuid.nl.