Spaarlampen niet weggooien

02 june 2011

Steeds meer mensen vervangen thuis hun gloeilampen door spaarlampen. Een verstandig besluit, want energie wordt steeds duurder. En hoewel een nieuwe spaarlamp nog steeds meer kost dan een nieuwe gloeilamp, is dat verschil snel terugverdiend. Geen wonder dat de overheid, energiebedrijven maar ook milieuorganisaties de spaarlamp flink promoten.

Wat veel mensen niet weten is dat een spaarlamp een kleine hoeveelheid kwik bevat. Om die reden hoort een kapotte spaarlamp dan ook niet thuis in de afvalbak: kwik is een giftige stof die tot grote milieuschade kan leiden.

Wecycle, het initiatief van producenten van onder meer spaarlampen, is met een campagne gestart om consumenten daarover beter voor te lichten. Want te veel oude spaarlampen verdwijnen nog uit onwetendheid in de afvalcontainer. En dat terwijl Nederland over een uitstekend inzamel - en recyclesysteem beschikt. Niet alleen bij verlichtingszaken, bouwmarkten en grote winkelketens kan de consument een kapotte spaarlamp of tl-buis inleveren, ook bij de gemeentelijke milieustraat staan speciale boxen voor afgedankte spaarlampen. Zowel het glas als het kwik als het metaal van de fitting wordt daarna voor hergebruik gerecycled.

Wie een spaarlamp koopt betaalt een klein bedrag extra aan verwijderingsbijdrage. Daarvan wordt door de Stichting LightRec de recycling in de toekomst bekostigd. Dat systeem blijft in ieder geval gehandhaafd tot 2011.

Iedereen die de komende maanden een spaarlamp inlevert bij de milieustraat maakt kans op een weekend naar de lichtstad Parijs. Meer informatie is te vinden op www.wecycle.nl.