Zuidoost voor studenten zo gek nog niet

28 october 2013

Frank van der Meijden Marijn (23) die Neuroscience studeert aan de Vrije Universiteit is één van de 4674 studenten die momenteel in Zuidoost wonen. Hij woont al drie jaar in Grubbehoeve en deelt daar een appartement met drie andere jongens. 'Een prima appartement met een ruime woonkamer en gezellige huisgenoten', zegt Marijn. In eerste instantie was hij op zoek naar een kamer binnen de ring, maar na een paar maanden zoeken ging hij toch ook buiten de ring kijken naar een kamer. Het merendeel van de kamers in het centrum was vaak te klein en erg duur: 'ik ga niet voor 500 euro per maand in een klein hokje wonen. In mijn huidige appartement heb ik een grote kamer voor relatief weinig huur.' Als Marijn na zijn studie een vaste baan heeft gaat hij waarschijnlijk toch op zoek naar een appartement in de binnenstad: 'Ik heb hier niet altijd het gevoel dat ik in Amsterdam woon, ik mis de levendigheid van het centrum met zijn grachten en toeristen.'

Dringend op zoek

Vlakbij Marijn, in Groeneveen, woont Marco (23) die theoretische natuurkunde studeert. Marco woont ook al meer dan twee jaar in Zuidoost en kwam aan zijn kamer dankzij zijn studiegenoten: 'Ik was dringend op zoek en dit was het eerste dat ik kon krijgen. Ook voor Marco zijn de lage huurkosten een belangrijk pluspunt van zijn kamer in Zuidoost. De afstand tot het centrum neemt hij dan ook op de koop toe: 'Ik reis liever iets langer, dan dat ik meer huur betaal. En eigenlijk ben je met de metro best snel in de binnenstad of op de universiteit.'

Net zoals Marijn heeft Marco eigenlijk geen grote binding met de buurt en is daarom ook niet van plan om na zijn studie nog in Zuidoost te blijven wonen. De klik met de buurt is niet zo sterk. 'Bij ons in huis is het heel gezellig, maar buiten de deur is dat toch anders.' Waarom deze klik ontbreekt, blijft een moeilijke vraag. Veel studenten zoals Marco en Marijn gaan bijvoorbeeld voor een biertje met vrienden toch eerder naar het centrum. 'Het centrum van Amsterdam leeft meer en daar kom je ook meer in contact met andere studenten', zegt Marco.

Shoppen

Niet elke student mist die klik met zijn of haar buurt. Zoals de 23-jarige Monique. Zij maakt vaak een praatje met haar buren en voelt zich erg op haar gemak in haar studentenwoning in Heesterveld. Monique, die Biomedische wetenschappen studeert, hoeft niet per se dichtbij het centrum te wonen. 'De Amsterdamse Poort is hier vijf minuten vandaan, daar ga ik vaak heen voor mijn boodschappen of om te shoppen. Ik kan ook zelfs de trein naar Utrecht nemen, daar ben je vanaf station Bijlmer Arena binnen een kwartier.' Daarnaast fitnesst ze vlakbij het AMC en traint ze bij Reigersbos ook nog voor badminton.

Stadsdeel Zuidoost heeft de laatste jaren veel aandacht gegeven aan dit soort voorzieningen. Zij vindt het belangrijk dat studenten zich thuis voelen in Zuidoost en proberen daarom zo goed mogelijk de koppeling te maken met bestaande voorzieningen zoals winkels, werkgelegenheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Student overgehaaldMonique kwam door acute woningnood in Zuidoost terecht. Zij en haar huisgenoten moesten hun woning in Amsterdam Oost uit en hapten daarom gelijk toe toen het appartement in Heesterveld beschikbaar kwam. 'Ik had eerst wel een negatief beeld van de Bijlmer, maar dat is inmiddels veranderd. Ik heb onlangs nog met succes een andere student overgehaald om in de Bijlmer te komen wonen', aldus Monique.

De studentenhuisvesting in Heesterveld is maar één van de vele projecten van het stadsdeel. Het aantal studenten dat in Zuidoost woont is in vijf jaar al met meer dan vijftig procent toegenomen en er staan binnenkort ook nog eens 900 nieuwe studenteneenheden in de planning. Kortom, voor studenten in Zuidoost is er zowel nu als in de toekomst meer dan genoeg mogelijk.