Spelen in Van Goghpark

16 december 2011

Woensdag werden de speelvoorzieningen feestelijk geopend door stadsdeelwethouder Openbare Ruimte Nevin Özütok. Maar dat gebeurde vanwege de storm niet op de stormbaan zelf maar in de hal van het IJburg College dat aan de korte kant van het park ligt.

Het mocht de pret niet drukken. Kinderen speelden naar hartelust en de warme chocolademelk maakte het feestje, dat georganiseerd was door leerlingen van het IJburg College, compleet.

Afgelopen zomer zijn er op de schoolpleinen van de basisscholen Laterna Magica en Het Podium nieuwe speeltoestellen geplaatst. De twee schoolpleinen liggen aan de rand van het park en worden na schooltijd gebruikt als openbare speelplekken voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Bij Omega, een dagopvang voor meervoudig gehandicapte kinderen in de zuidoosthoek van het park, is een groene speelplek aangelegd, omringd door een haag. Deze 'Hagenkamer' is bedoeld voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Kinderen, omwonenden, de scholen en het kinderdagverblijf hebben intensief meegedacht over de ontwerpen van de speelplekken. Als materiaal voor de speeltoestellen is gekozen voor hout omdat het goed past in de natuurlijke omgeving van het park. Bovendien vinden kinderen hout fijner om op te spelen dan staal. In de Hagenkamer is een waterspeelplek die gebruikt kan worden door kinderen in een rolstoel en er staan kleurige en geurende planten waar de kinderen van kunnen genieten.

Midden in het park is een avontuurlijke Stormbaan geplaatst. Dit is het resultaat van een burgerinitiatief uit 2009 om op IJburg een speeltuin te realiseren. In navolging van het burgerinitiatief zijn drie speeltuinbouwers gevraagd een ontwerp voor een speeltoestel te maken. De kinderen van IJburg, hun ouders en overige buurtbewoners mochten kiezen welk ontwerp het zou worden. In totaal hebben 636 kinderen 430 volwassenen hun stem uitgebracht. De Stormbaan kreeg ruim 60% van de stemmen.