Opnieuw katten verdronken bij Damwand

05 october 2014

De hoge, stalen damwanden zijn geplaatst vanwege de bouw van de wijk Twiske Zuid. In de sloten achter deze nieuwbouwwijk zijn aan weerszijden wanden geplaatst. In mei dit jaar klaagden bewoners nog in De Echo /op Dichtbij.nl over hoe gevaarlijk de situatie bij de sloten is. Wie in het water valt, kan er namelijk niet meer uit komen.

Kattenleed

Dat deze situatie nog steeds gevaarlijk is, bleek vorige maand opnieuw toen de kat van Tina Aan (62) niet meer thuis kwam. 'Toen Tijger 's avonds laat nog niet terug was, vreesde ik meteen al dat hij net als die andere katten was verdronken. Ik heb de hele avond gezocht bij de sloot achter mijn huis in de hoop dat mijn kat zich op één of andere manier toch in veiligheid had gebracht, zich misschien had vastgeklampt aan de wand.' Pas dagen later vond de buurman van Aan de dode lapjeskat in de sloot. 'Ik vind het een vreselijke gedachte hoe hij in paniek heeft moeten vechten voor zijn leven', zegt Aan.

De kat van Marion van Wattingen (59) had meer geluk. Hij werd na 24 uur gevonden in een kleine ruimte in de damwand. De brandweer heeft de kat uiteindelijk uit zijn benarde positie bevrijd. De 59-jarige bewoonster vindt het vreselijk dat de gemeente niets doet aan deze situatie: 'Ik heb net als andere bewoners alles geprobeerd: plankjes, kleine trappen en touwen ophangen. Maar de damwanden strekken zich over een te grote lengte uit en katten die in paniek zijn, zwemmen niet naar een stukje hout dat vijf meter verderop ligt. Houten balkjes langs de hele damwand plaatsen kost veel te veel geld, aldus Van Wattingen.

Gemeente

Stadsdeel Noord heeft dit jaar wel een kleine vergoeding aangeboden voor de voorzieningen die de buurtbewoners hebben gemaakt. Het stadsdeel laat deze week in een reactie weten dat zij niet van plan zijn op dit moment nog verdere acties te ondernemen. De reden hiervoor is dat in het grote, waterrijke gebied bij Twiske Zuid de katten alleen in een specifiek stuk verdrinken. De exacte doodsoorzaak van de dieren zou eveneens niet duidelijk zijn. De gemeente heeft van enkele bewoners vernomen dat er misschien een kattenhater actief is. Het stadsdeel laat weten hier geen rol in te hebben.

Volgens de bewoonsters Aan en Van Wattingen is het zeer onwaarschijnlijk dat de katten slachtoffer zijn geworden van een kattenhater. 'Je moet bij de Stoombootweg en bij de Hendrik Soeteboomstraat letterlijk door iemands tuin om bij de sloot te komen. Daarnaast zijn onze katten vroeger wel vaker in het water gevallen. Ze kwamen dan doorweekt binnen lopen, maar dat was geen probleem omdat ze er toen nog zelf uit konden klauteren. Nu zijn het nog katten, maar het zal straks gebeuren dat er een kind in het water terecht komt. Daar wil ik niet eens aan denken', zegt Aan.

De Partij voor de Dieren laat weten de situatie te betreuren. Fractievoorzitter Johannes van Lammeren, die in mei dit jaar al vragen heeft gesteld over de verdronken katten, heeft de kwestie vorige maand opnieuw aan de kaak gesteld bij het college. De partij wil weten of de gemeente, die verantwoordelijk is voor het plaatsen van de damwanden, de omwonenden inmiddels heeft geïnformeerd over de risico's die de constructie van de wand met zich meebrengt. De dierenpartij wil ook weten of het college al heeft uitgezocht of en hoe het dierenleed door (tijdelijke) bouwconstructies in de toekomst kan worden voorkomen. Het college heeft hier nog geen reactie op gegeven.