Langer zelfstandig wonen in nieuw seniorencomplex Kadoelerbreek

01 june 2012

Met 180 levensloopbestendige woningen, vier groepswoningen, diverse zorg- en welzijnsvoorzieningen en een wijkrestaurant is dit complex in de Banne een van de grootste seniorenlocaties van Amsterdam. Donderdag 7 juni zullen regiodirecteur Ron Onverzaagt van Ymere en wethouder Coby van Berkum van stadsdeel Amsterdam-Noord de locatie officieel openen. Zaterdag 9 juni is er een open dag voor de buurt.

Met de realisatie van Kadoelerbreek, gelegen tussen de Banne Buikslootlaan en de IJdoornlaan, is een bijzondere plek gecreëerd waar bewoners zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen wonen. De woningen zijn comfortabel, gelijkvloers en ruim van opzet, waardoor ze ook geschikt zijn voor ouderen die afhankelijk zijn van een rollator. Twintig woningen zijn zelfs geschikt voor bewoners in een rolstoel. In totaal zijn er 180 woningen (116 sociale huur, 64 markthuur) met eigen balkon, (dak)terras of loggia. Tussen de drie woongebouwen ligt een grote binnentuin met een jeu-de-boule baan en fitnesstoestellen. De tuin is een plek waar bewoners elkaar ontmoeten. Onder de tuin ligt een parkeergarage.

Zorg

In het complex is dienstencentrum Kadoelerbreek gevestigd met faciliteiten op het gebied van zorg en welzijn, zoals een huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapie, oefentherapie mensendieck, thuiszorg, maatschappelijk werk, psychische hulp en activiteitencentrum. Bij de entree ligt Coco's keuken, een wijkrestaurant dat dagelijks geopend is. Deze voorzieningen zijn niet alleen voor de bewoners van de nieuwbouw, maar voor de hele wijk.

De nieuwbouw omvat ook vier kleinschalige groepswoningen van zorginstelling Cordaan voor oudere mensen met een verstandelijke beperking. Doordat deze groepswoningen op één verdieping liggen en verbonden zijn met elkaar door een centrale gang, hebben de bewoners veel bewegingsruimte. Vanaf de vides kijkt men uit op een binnenstraat, waar Coco's keuken en andere voorzieningen hun ingang hebben.

Stadswarmte

Het complex is voorzien van een duurzaam energiesysteem. Een combinatie van stadswarmte en comfortkoeling. Een combinatie die uniek is in Nederland. Bij dit systeem wordt de koude in de winter opgeslagen en deze wordt in de zomer, als het warm is, gebruikt voor koeling. Veel ouderen hebben 's zomers last van de hitte en zijn daarom gebaat bij koeling. Daarnaast zorgt restwarmte van afvalverbranding voor verwarming en warm kraanwater.

Kadoelerbreek is het resultaat van een samenwerking tussen Ymere, stadsdeel Amsterdam-Noord en zorg- en welzijnsorganisaties in de Banne. Bewoners waren betrokken en hebben hun wensen tijdens het proces kunnen aangeven. Het ontwerp is van EGM architecten.

De nieuwbouw is in de plaats gekomen van het gesloopte deel van de oude Kadoelerbreek. Het resterende deel van de oude woningen zal dit jaar worden gesloopt. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang.

De officiële opening voor bewoners van de nieuwbouw en genodigden is op donderdag 7 juni. Zaterdag 9 juni kunnen belangstellenden uit de wijk een kijkje nemen tijdens de open dag, vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur.