Expo Appie Smulders en Mai van Oers in Oude Raadhuis

15 march 2016
Aalsmeer

Hij deed dat bevlogen en enthousiast. De wijze waarop beide kunstenaars het thema landschap en beweging weten vorm te geven heeft daar veel me te maken, bleek uit zijn toespraak. Pleij vertelde dat de toeschouwer het wel voelt die beweging in dat landschap, maar niet de woorden heeft om de dynamiek van dat landschap uit te drukken. Hij zei: 'Onze intuïtie zweeft rond in een wereld zonder woord en begrip. Daarom wenden wij ons tot God of tot kunstenaars als Appie Smulders en Mai van Oers. Zij geven weer wat we intuïtief aanvoelen maar niet kunnen benoemen.'

Elk doet dat in een eigen herkenbare stijl en handschrift. Het werk van Smulders, beeldhouwer en schilder, gaat over gebieden tussen land en water. Het zou zo maar over het wad kunnen gaan. Zijn schilderijen hebben aardse tinten en zijn monumentaal van sfeer en karakter. Eindeloos schildert hij laag naar laag en is niet bang om teer, pigment en lijnolie door elkaar te gebruiken. Het geeft een sfeer van rust en verstilling. Als toeschouwer wordt je als het ware dat landschap, die delta vol beweging door eb en vloed, ingezogen vanuit een soort vogelperspectief. Het is er stil.

Met de schilderijen van Van Oers is het tegengestelde het geval. Ook zij duikt in het landschap, maar boetseert het met dikke verflagen die rechtstreeks uit de tube lijken te komen. Het levert expressief en ontroerend werk op. Haar werk is figuratief, maar het kan nauwelijks worden beschreven wat ze schildert. Is het geel, zon of dat blauw lucht? Het zijn in ieder geval zelfstandige werelden vol beweging waarin licht een belangrijke rol speelt. Ook in haar tekeningen valt elke keer weer wat te ontdekken. Zo is Van Oers maker van een heel eigenzinnig oeuvre. Haar werk is te vinden in collecties van onder het Museum Boijmans van Beuningen en het Centraal Museum in Utrecht.

De expositie loopt nog door tot en met 24 april en is van donderdag tot en met zondag tussen 14.00 en 17.00 uur te bezoeken.