Mirjam de Koning heeft spijt van de Paralympics

26 september 2012
Aalsmeer

Een medaille uitgereikt door Prinses Margriet. Een prachtig resultaat na jaren van hard trainen, waar ze terecht trots op mag zijn. Toch heeft een gevoel van teleurstelling de overhand. ,,Het is als een kater'', zegt Mirjam, ,,maar dan zonder drank.''

Gezondheidsproblemen
Van meet af aan was duidelijk dat het succes van Beijing; waar ze twee gouden en twee zilveren medailles binnen haalde, niet herhaald zou worden. Maar daar ging ze ook niet van uit. Er waren wat problemen met haar rug, er waren pijnklachten en een MRI scan op advies van het NOC NSF wees uit dat er sprak was van een hernia. Door voldoende rust, de juiste medicatie en pijnstillers was Mirjam toch in staat op topniveau te presteren.

Uit de wedstrijd gehaald
De eerste wedstrijden op de Paralympische Spelen verliepen volgens schema. De derde wedstrijd werd afgezegd, maar de vierde wedstrijd bracht het beoogde succes; nummer één op de 50 meter en een continuering van het wereldrecord. De vijfde wedstrijd betekende de 100 meter vrije slag. ,,Ik heb mij daar goed op voorbereid'', vertelt Mirjam. ,,Zowel fysiek als mentaal. Ik heb voldoende rust genomen en voelde mij uitstekend in staat om deze uitdaging aan te gaan.'' De avond ervoor kreeg zij tot haar verbazing echter te horen dat ze uit de wedstrijd was gehaald. Een beslissing van de bondscoach, gestoeld op medisch advies. Er had een gesprek plaats en er zat voor Mirjam niets anders op dan de situatie te accepteren. 

'Had zelf willen beslissen'
En dat is nou precies wat haar verschrikkelijk dwars zit. Na een gesprek met de arts bij Heliomare is het haar duidelijk geworden dat hij niet specifiek geadviseerd heeft om niet te gaan zwemmen. Volgens Mirjam is het louter een beslissing van de bondscoach geweest. En daar is zij het achteraf niet mee eens. ,,Ik had graag gezien dat de bondscoach mij zelf de keuze had laten maken'', verduidelijkt ze. ,,Want het gaat om mijn lijf en ik ben zelf best in staat om daar over te beslissen. Nu heb ik het gevoel dat het niet af is. Al was ik als achtste geëindigd, dan was dat nog altijd beter geweest dan die afstand te moeten missen.''

Op andere einde van sportcarriere gehoopt
Mirjam is zelfs zo boos en teleurgesteld over de gang van zaken dat zij spijt heeft überhaupt aan de Paralympische Spelen te hebben meegedaan. Liever had zij haar deelname aan het WK in 2010 gezien als afsluiting van haar sportcarrière. Het is bijzonder jammer dat na zo'n succesvolle deelname aan een uniek evenement slechts een gevoel van frustratie is overgebleven.