Toekomst watertoren veiliggesteld

20 february 2013
Aalsmeer

Dankzij de vrijwilligers van de SWBA blijft de watertoren in Art-deco stijl toegankelijk voor het publiek.

De overeenkomst is er tot volle tevredenheid van wethouder Van der Hoeven gekomen. Hij zegt: ,,Met het sluiten van de overeenkomst is het beheer van de watertoren opnieuw voor vijf jaar veiliggesteld. Bezoekers zijn meer dan welkom om kennis te maken met dit Aalsmeerse rijksmonument. Ik zou het bijzonder toejuichen als schoolklassen in het kader van cultuureducatie ook een bezoek aan de watertoren brengen en kennismaken met de voormalige rol en functie van deze watertoren.''

De eerste contacten met het Cultuureducatie Amstelland zijn inmiddels gelegd om dit initiatief van de grond te krijgen. Ook in het kader van de promotie van het toerisme in Aalsmeer kan de watertoren een nog grotere rol gaan vervullen. Van der Hoeven tijdens de ondertekening: ,,Ik roep bij deze gelegenheid iedereen op om toch vooral donateur van onze Aalsmeerse watertoren te worden. Graag verwijs ik zoveel mogelijk mensen naar de website www.aalsmeerwatertoren.nl. Dat de watertoren leeft in Aalsmeer blijkt wel uit het feit dat Dick de Kuijer, de voorzitter van de stichting die de watertoren beheert, soms teveel vrijwilligers heeft om de toren te bemensen. Een ongekende luxe!"

Art-deco stijl

De watertoren is in Art-deco stijl gebouwd tussen 1926 en 1928 naar een ontwerp van architect Hendrik Sangster. De toren is sinds 2002 een rijksmonument. In 1994 raakte de watertoren buiten gebruik en sinds 1997 is hij in het bezit van de gemeente Aalsmeer. Sinds 2012 is het beheer van de watertoren in handen van de Stichting Beheer Watertoren Aalsmeer, kortweg de SBWA. Nadat grootschalige restauratie is de toren voorzien van zogenaamd floodlight waardoor de toren ook 's avonds in het licht baadt. In februari 2011 vond heropening plaats en sindsdien broedt er in het voorjaar een slechtvalkenpaar bovenin de toren. De watertoren is in de broedperiode alleen toegankelijk op de begane grond.