Continu conflict Zijdelveld: de achtergronden

23 october 2012
Uithoorn

Het kerkhof is officieel in 1971 gesloten. Er zijn sindsdien alleen nog mensen in een familiegraf begraven. Omdat het parochiebestuur het onderhoud aan de graven niet langer wil opbrengen, is besloten om de grafmonumenten van die graven te verwijderen waar geen grafrecht op zit. Om het hele verhaal nog wat ingewikkelder te maken, bleken er ook nog eens asbestplaten over de graven te liggen.

Grafrechten

,,We hebben íedereen de kans gegeven om voor oktober 2010 de grafrechten te verlengen", zegt Herman van Bemmelen, vice-voorzitter van het parochiebestuur. ,,Ook beheerders van graven waarvan het grafrecht al lang was verlopen. Slechts een kleine dertig mensen hebben de grafrechten verlengd. We kunnen die stenen niet laten staan en de toekomstige generatie parochianen op laten draaien voor het onderhoud."

Asbest

Het parochiebestuur wil al het asbest uit de graven verwijderen. ,,Het terrein is toegankelijk, maar er mag niemand in de grond wroeten, want dan kan het asbest in de lucht terecht komen. We kunnen er niet eeuwig voor zorgen dat er niemand aan de bodem komt. Bovendien verwildert het kerkhof erg snel."

'Pure geldkwestie'

De actievoerders zijn van mening dat het een pure geldkwestie is. ,,Ze kunnen het niet uitstaan dat er mensen zijn die een steen hebben waar niet voor betaald wordt", zegt Ans van Muijen, voorzitter van de Vereniging Vrienden Zijdelhofje. Maar er staan ongeveer 360 stenen. Als ze alle stenen weghalen waar niet voor wordt betaald, is het geen kerkhof meer."

30 resterende graven

De boze nabestaanden bieden aan om het onderhoud van de begraafplaats onderling te regelen maar volgens Van Bemmelen is dat volgens de regels van de kerkgemeenschap niet mogelijk. Wel blijft overeind dat het rustieke kerkhof ineens erg leeg wordt met een kleine dertig resterende graven. Is het dan nog wel een kerkhof? ,,De begraafplaats houdt de huidige bestemming tot 2059, er zijn geen plannen voor de grond. Het zal een stuk leger worden, maar we laten het kenmerkende priestergraf voorlopig wel op zijn plek."

Verontwaardiging

De actievoerders blijven de ingang van de begraafplaats tot het einde van de week blokkeren. ,,We wachten tot maandag, dan komt pastoor Woolderink terug van zijn vakantie. We willen eerst met hem in overleg. Hij heeft ons namelijk beloofd dat de begraafplaats niet verdwijnt", zegt Van Muijen. Ondertussen is Van Bemmelen erg verontwaardigd over de gang van zaken. ,,De politie en gemeente treden niet op en sturen ons door naar elkaar. We hebben een advocaat ingehuurd om die cirkel te doorbreken, want het is toch te gek voor woorden dat ze andermans eigendom kunnen blokkeren? Stel je eens voor dat het huis van de burgemeester wordt geblokkeerd. Ik weet zeker dat de actievoerders dan binnen een uur weg zijn."